Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Jurský park, bezpečnostná poistka a nové lieky

.miroslav Gašpárek .veda .veda

„Neprirodzené“ aminokyseliny predstavujú sľubnú biologickú bezpečnostnú poistku – a tiež liečivo budúcnosti.

Deep biotech Mira Gašpárka: Jurský park, bezpečnostná poistka a nové lieky

v kultovom hollywoodskom filme Jurský park sa genetickým inžinierom podarilo priviesť dinosaury naspäť k životu prostredníctvom ich pravekej DNA. Aby tieto tvory nemohli prežiť mimo svojho ostrova, inžinieri obmedzili ich schopnosť prirodzene tvoriť aminokyselinu lyzín. To malo zaručiť, že dinosaury sa nikdy nevzdialia od svojich chovateľov – ich jediného zdroja lyzínu, bez ktorého by neprežili.

Aminokyseliny sú molekuly, ktoré potrebuje každý organizmus na svoje prežitie, či už si ich vyrobí sám, alebo ich získa z potravy. V prírode existuje 20 aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi všetkých proteínov – od inzulínu, ktorý umožňuje našim bunkám využívať energiu z potravy, až po elastín, ktorý dáva našim cievam pružnosť.

Obmedzenie produkcie lyzínu, ktorý je prítomný prakticky všade, však nemohlo predstavovať bohvieakú bezpečnostnú poistku voči dinosaurom – elektrický plot by bol lepší. Dizajn organizmov závislých od aminokyselín, ktoré sa v prírode nenachádzajú vôbec, však má veľký význam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite