Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aká teória práva, taký jeho výklad

.anton Vydra .veda .humanitas

Je právo len strnulou zbierkou predpisov a zákonov? Je iba raz a navždy daným a nemenným systémom pravidiel, alebo žije interpretáciami tých, ktorí sa ním zaoberajú? Lucia Berdisová odišla hľadať odpoveď aj na univerzitu v Cambridgei.

počas svojho súdneho procesu sa nacistický zločinec Adolf Eichmann neustále odvolával na to, že vo vzťahu k vtedajšiemu právu platnému v Nemecku neporušil zákon ani v jedinom bode. Naopak, držal sa ho ako kliešť. Buď sa v niečom mýlil on, alebo jeho sudcovia.

To, aký verdikt vynesieme nad touto dilemou, závisí od toho, čo si predstavujeme pod pojmom práva. Mohol Eichmann beztrestne nakladať so životmi židovských obyvateľov len preto, lebo mu to umožňovali zákony nacistického Nemecka, alebo sa mal riadiť medzinárodným právom, ktoré zakazuje páchať zločiny proti ľudskosti? Alebo mal uposlúchnuť tajomný hlas svedomia? Mal Eichmann právo uprednostniť zákon pred morálkou? Teoretička práva Lucia Berdisová si pri svojej práci kladie podobné otázky.

dve sudkyne

Berdisová raz medzi svojich študentov zavolala dve sudkyne. Študenti sa ich spýtali, či už niekedy museli rozhodnúť nejaký súdny spor nespravodlivo. Prvá z nich povedala, že nikdy, pretože keď sa jej zdalo, že je nejaký zákon nespravodlivý, interpretovala ho tak, aby odkazoval na princípy spravodlivosti a aby bol v súlade s jej osobným morálnym presvedčením.

Druhá sudkyňa odpovedala úplne inak: „Samozrejme, že som už niekedy musela rozhodnúť aj nespravodlivo, pretože som musela uplatniť aj taký zákon, ktorý sa mi nezdal spravodlivý.“

Dve sudkyne použili dva odlišné prístupy k výkonu svojho povolania: jedna sa pokúsila aktívnejšie vstúpiť do výkladu zákona a neváhala ísť aj mimo textu, druhá iba uplatnila to, čo sa v zákone doslovne uvádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite