Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Newtona si nedáme!

.martin Mojžiš .veda

Po viac ako tristo rokoch sa jeden z najslávnejších nepekných vedeckých sporov preniesol aj k nám do redakcie. Ale my ho zvládneme.

Martin Mojžiš

je to spor o prvenstvo, týka sa objavu diferenciálneho a integrálneho počtu, a sporili sa v ňom Newton s Leibnizom. Anton Vydra napísal pri príležitosti tristého výročia Leibnizovho úmrtia pekný text , v ktorom sa stavia – síce len mierne, ale predsa len zreteľne – na Leibnizovu stranu. Pre filozofa je to prirodzené stanovisko. A čo na to matematici a fyzici?

Asi najkrajšie, čo som kedy k tomto sporu čítal, je kratučká kapitolka v útlej knižke Huygens a Barrow, Newton a Hook od jedného z najväčších matematikov 20. storočia Vladimira Arnoľda. Začnime tým, ako Arnoľd charakterizuje jedného z účastníkov sporu: „Newton už v útlej mladosti sformuloval princíp, podľa ktorého sa musí každý človek rozhodnúť buď nič nepublikovať, alebo publikovať, a potom vložiť všetky sily do boja o prvenstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite