Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Muž, ktorý pokoril Newtona

.anton Vydra .názory

Nemal v úmysle vstúpiť do sporu s Newtonom, členom Kráľovskej spoločnosti. Skôr to bol sám Newton, kto sa nedokázal vyrovnať s tým, že ho predbehol niekto iný: Leibniz.

Anton Vydra

dnes uplynie presne tristo rokov odvtedy, čo 14. novembra 1716 zomrel nemecký filozof a matematik Gottfried Wilhelm Leibniz. Jeho posledné dni boli ponuré. Zomrel vyčerpaný spormi s newtonovcami, ktorí ho obviňovali z plagiátorstva a ukradnutia objavu diferenciálneho a integrálneho (alebo tiež infinitezimálneho) počtu. Na pohreb mu prišiel iba jeho sekretár a náhrobok ešte dlho po tom neniesol jeho meno. Leibniz mal byť človek, na ktorého by bolo najlepšie zabudnúť.

Spor medzi oboma vedcami súvisel tak trochu s Newtonovou „spomalenosťou“. Za zdĺhavú prácu na svojej knihe Philosophiæ naturalis principia mathematica (1687) by ním dnes vedecká komunita, alebo aspoň jej časť, zaiste opovrhovala, ba ho aj vysmiala. A takisto za niekoľkoročné váhania, či je už rukopis dostatočne argumentačne podložený, aby mohol byť publikovaný.

„Na pohreb mu prišiel iba jeho sekretár a náhrobok ešte dlho po tom neniesol jeho meno. Leibniz mal byť človek, na ktorého by bolo najlepšie zabudnúť.“

Tak to bolo aj s objavom diferenciálneho a integrálneho počtu. Jednoducho, Leibniz publikoval rovnaký výsledok ako Newton dávno pred ním, nezávisle od neho (práve tej nezávislosti sa celý spor týkal) a dokonca zrozumiteľnejšie. Mimochodom, ani on sa s publikovaním svojho výskumu až tak nenáhlil. Na samotnej teórii začal pracovať približne v roku 1674, no verejnosti ju definitívne predostrel až o dobrých desať rokov neskôr.

Newtonova samoľúbosť a nie práve najférovejšie praktiky, ktoré

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite