Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pan Am: Cesta okolo sveta za 23 dní

.juraj Petrovič .veda .veda

William Langhorne Bond bol už dva dni opäť viceprezidentom Pan Am a šéfom China National Aviation Corporarion (CNAC), keď ho 8. decembra 1941 ešte v nočnej tme zobudil telefonát kapitána Freda Ralpha, ktorý lietal s lietadlom Hong Kong Clipper z Hongkongu do Manily a späť, na poslednej etape transpacifickej leteckej linky Pan Am zo San Francisca.

Pan Am: Cesta okolo sveta za 23 dní ART GREEN/APIC/GETTY IMAGES Pacific (pôvodne California) Clipper na základni PanAm na Treasure Island v San Franciscu. Preslávil sa letom okolo sveta na prelome rokov 1941/42.

hong Kong Clipper, prezývaný Myrtle, bol starším lietadlom Sikorsky S-42. Ralph dostal z Manily pokyny zostať v každom prípade v Hongkongu, ale hongkonské úrady naliehali, aby Myrtle dostal čo najskôr do bezpečia do Manily. Bond netušil, čo sa na 6-tisíc kilometrov vzdialenom Havaji práve vtedy dialo, ale predpokladal, že Japonci mohli začať s vojenskými akciami proti USA. Myslel si, že jeho pasažieri sú v britskom Hongkongu v bezpečí, ale Myrtle ako americké lietadlo bolo ohrozené japonskými jednotkami, ktoré v tom čase už obkľúčili Hongkong. Preto sa rozhodol poslať Ralpha s Myrtle s pomocou čínskeho pilota CNAC do vnútrozemia na jazero, kde mohol pristáť. 

Bond bol na ostrove Hongkong a snažil sa dostať na polostrov Kowloon, kde bola letecká základňa Pan Am a CNAC, už vtedy známa a neskôr povestná ako letisko Kai Tak. Trajekt, ktorý bežne premával na pevninu, bol ale kvôli už prebiehajúcemu japonskému leteckému útoku odstavený, a tak Bondovi trvalo veľmi dlho, kým našiel námorníka, ktorý ho spolu s kanadským dôstojníkom a troma ďalšími vojakmi na malom sampane preplavil na Kowloon. Zdržanie spôsobilo, že nevidel, čo sa stalo s Myrtle.

Ralph ale áno. Spočiatku sa japonské bombardéry sústredili na pristávacie dráhy letiska Kai Tak, kde ich bomby už vytvárali hlboké krátery. Guľky triafali všetky pozemné lietadlá CNAC, pričom päť z nich zničili. Polovica strechy hangáru bola už tiež preč. Potom sa obrátili k mólu, pri ktorom sa na vlnách pohojdával Myrtle. Cestujúci, ktorí boli na móle, vrátane Ralpha, skákali do vody. Ralph, schovaný za betónovým mólom, napočítal šesť náletov. Po siedmom bol Myrtle v plameňoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite