Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trikrát a dosť pre Muska neplatí. Jeho raketa nás vezme na Mesiac i Mars

.martin Hodás .veda .veda

Hviezdna loď spoločnosti SpaceX Elona Muska je najväčšou vesmírnou raketou, akú človek postavil. Legendárny Saturn V z programu Apollo takpovediac strčí do vrecka.

Trikrát a dosť pre Muska neplatí. Jeho raketa nás vezme na Mesiac i Mars JONATHAN NEWTON/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 27. september 2019 Brownsville, USA: Posledné úpravy prototypu Hviezdnej lode Mk1 pred prezentáciou Elona Muska.

vesmírny priemysel je veľmi špecifickou oblasťou. Hoci priniesol množstvo inovácií, ktoré využívame prakticky denne, zároveň desiatky rokov fungoval podľa zastaraných pravidiel a procesov. Najviditeľnejšie sa to odzrkadľovalo na miliardových účtoch pre daňových poplatníkov, najmä v Spojených štátoch.

V ostatných dvoch dekádach sa to však začalo meniť. Nástup ambicióznych súkromných spoločností, často financovaných miliardármi ako Elon Musk, Jeff Bezos či Richard Branson, spustil takzvanú éru nového vesmíru. 

Kým za starých čias by ste novú vesmírnu raketu nevideli až do jej (pravdepodobne) úspešného premiérového štartu, dnes nadšenci letov do vesmíru monitorujú doslova každú novú súčiastku, ktorá sa objaví pri hangári. Startupy a mladé firmy navyše komunikujú transparentnejšie, neboja sa priznať zlyhanie a zo svojich misií ponúkajú kvalitné priame prenosy, ktoré prispievajú k popularizácii tejto oblasti vedy a techniky. 

4. marec 2024 Boca Chica, USA: Nácvik štartu na tretiu letovú skúšku Hviezdnej lode na nosnej rakete Super Heavy.twitter/spacex4. marec 2024 Boca Chica, USA: Nácvik štartu na tretiu letovú skúšku Hviezdnej lode na nosnej rakete Super Heavy.

Priekopníkom éry nového vesmíru je spoločnosť SpaceX, ktorá stavia doposiaľ najväčšiu raketu v histórii ľudstva. Trojica jej testovacích letov sa však zakaždým skončila zničením obrovského stroja. Napriek tomu je pravdepodobné, že raketa v najbližších rokoch odvezie človeka na Mesiac a neskôr zamieri i na Mars. Čo stojí za doterajším zdanlivým neúspechom a prečo by niečo také za čias NASA nebolo možné?

od nevinnej myšlienky k vojne so starými psami

SpaceX vznikol v roku 2002. Elon Musk chcel toho času vyslať na Mars popularizačnú misiu, no keď nemohol zohnať nosnú raketu, spočítal si, že lacnejšie bude, keď ju vyvinie a postaví sám. S pár ľuďmi založil novú spoločnosť, kde je dodnes nielen výkonným, ale i technickým riaditeľom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite