Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z četovacích aplikácií sa stávajú sociálne siete. Raz nám postačí jediná

.martin Hodás .veda .veda

Mobilné aplikácie ako WhatsApp či Viber donedávna slúžili výlučne na textovú komunikáciu. To však už neplatí a technologické trendy ich nesú úplne novým, ešte sociálnejším smerom.

Z četovacích aplikácií sa stávajú sociálne siete. Raz nám postačí jediná KARRASTOCK/GETTY IMAGES Četovacie aplikácie čaká v nadchádzajúcich rokoch významná zmena – začnú vzájomne komunikovať.

základy takzvaných instantných messengerov (IM), u nás známejších pod jednoduchším označením četovacie aplikácie, siahajú až do 70. rokov. Na výslnie sa postupne začali dostávať koncom predošlého milénia s globálnym nástupom internetového pripojenia.

Spočiatku boli určené pre počítače, rýchlo sa však dostali aj do mobilných telefónov, ktoré mali k dispozícii dátové prenosy. Ľudia najprv používali textové správy a emotikony v originálnej interpunkčnej verzii. Neskôr pribudli multimédiá – obrázky, animácie, hlasové správy či súborové prílohy. 

Potenciál „í-emiek“ naplno vyťažila až éra smartfónov, v ktorých sa stali doslova povinnou komunikačnou výbavou. Dnes mnohí ľudia už takmer vôbec nevyužívajú klasické SMS a správy si jednoducho zasielajú cez niektorú (alebo hneď viaceré) z četovacích appiek.

Technológie sa však vyvíjajú a spolu s nimi sa vyvíjajú aj komunikačné aplikácie. Z konverzácií takpovediac medzi štyrmi očami sme sa najprv presunuli ku skupinovým četom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite