Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Imunita v cigaretovom dyme

.norbert Žilka .veda .veda

Ľudský imunitný systém je karnevalom odlišných masiek a kostýmov. Na rovnaké podnety reagujeme odlišne. Prvá časť nášho imunitného príbehu prichádza v podobe génov. Tá druhá je písaná naším životným štýlom. A cigarety sú čiernou škvrnou toho príbehu.

Imunita v cigaretovom dyme DONTSTOP/GETTY IMAGES Cigaretový dym narúša fajčiarovi imunitu a zvyšuje náchylnosť k infekciám.

čítanka ľudskej imunity

Veľmi zjednodušene môžeme povedať, že imunitný systém je súbor buniek a ich komunikačných molekúl. Biele krvinky sú výkonným orgánom imunitnej odpovede. Medzi sebou čulo komunikujú a odovzdávajú si pračudesné správy. Na klebetenie využívajú stovky molekúl rozmanitého významu. Sú to molekulové hieroglyfy. Výsledkom čulej debaty býva často zápal, mocný nástroj našej imunity, ktorý je kolektívnym dielom všetkých aktérov.

Ak si pozriete svoj krvný obraz, nájdete tam niekoľko skupín bielych krviniek. Sú tam lymfocyty, monocyty, neutrofily, bazofily alebo eozinofily. Na prvý pohľad jednoduchá matematika. Hľadíme na to, čo je nad a pod rozsahom normálnych hodnôt. Zvýšené množstvo bielych krviniek napovedá, že je tam zápal. Ale môže to byť aj leukémia. 

V klasickom krvnom obraze však nevidíme množstvo podstatných detailov. Len samotné lymfocyty majú veľa podôb a zďaleka netvoria jednotnú entitu. Lymfocyty sú ako ľudská spoločnosť, majú svoje majority a minority, svoje profesie a záľuby. Na rovnaký podnet môžu mať odlišný názor, ale vždy rozhoduje dominantná informácia. Je to demokracia s ručením obmedzeným.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite