Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedec Ľubomír Tomáška: Popularizácia vedy ako zdroj vzájomného porozumenia

.ľubomír Tomáška .veda .téma

Na úvod banálne konštatovanie: svet je komplikovaný. Ľudské utrpenie v rôznych podobách – vojny, choroby, psychické traumy, prírodné katastrofy – je výsledkom toho, že svetu málo rozumieme.

Vedec Ľubomír Tomáška: Popularizácia vedy ako zdroj vzájomného porozumenia ARTHUR TANNER/FOX PHOTOS/GETTY IMAGES John Burdon Sanderson Haldane, profesor biometrie na londýnskej University College, s modelom svojho návrhu protileteckého krytu. Biológ, genetik, matematik, jeden zo zakladateľov neodarwinizmu.

na zmiernenie nášho utrpenia využívame primárne tri nástroje. Dva z nich, sociálne väzby a mytológia, nás sprevádzajú od nášho zrodu ako biologického druhu. Ako hypersociálne a mýtofilné živočíchy – pozri napríklad Ladislav Kováč: O zmysle ľudského života – dokážeme nachádzať vysvetlenia a riešenia problémov, ktoré nemusia byť nevyhnutne racionálne a objektívne správne, ale sú ohromne užitočné vzhľadom na prežívanie našich životov. 

Tretím, relatívne novým nástrojom na znižovanie ľudského utrpenia, je veda. Jej vznik ako inštitúcie je možné datovať do 17. storočia, keď Francis Bacon nadväzujúc na galileovské tradície vyzdvihol dôležitosť empirických dát a experimentálneho overovania hypotéz a definoval základné poslanie vedy: zlepšovať kvalitu ľudského života. 

To, že sa vede toto poslanie darí plniť, je rovnako banálne konštatovanie ako úvod tohto textu. Anekdotickým dôkazom je napríklad to, že ho píšem vo vykúrenej miestnosti na stolnom počítači s prístupom k neobmedzeným zdrojom informácií a vďaka antibiotikám som sa mohol vrátiť do funkčného stavu len pár dní po tom, ako si môj imunitný systém nevedel poradiť s neželaným bakteriálnym votrelcom.

popularizačný paradox 

Je tu však paradox. Čím viac veda odhaľuje záhady sveta, tým je pre ľudí menej zrozumiteľná. V časoch, keď platilo aristotelovské pravidlo, že predmety padajú na zem, lebo tam je ic miesto, tomu rozumeli všetci. Keď Newton opísal gravitačný zákon, rozumeli tomu nadšenci, ktorí vynaložili isté úsilie, aby týmto pravidlám porozumeli. A nakoniec tézy, že čas je relatívny alebo že mačka môže byť zároveň živá i mŕtva, sa stali pre laikov, akokoľvek vzdelaných a inteligentných, neuchopiteľné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite