Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Črevná zoo v službách imunity

.norbert Žilka .veda .veda

Črevný mikrobióm je dirigentom imunitnej filharmónie. Prvé tóny sa rozozvučia už počas narodenia, keď všadeprítomné mikróby vkĺznu do črevného potrubia. Od toho okamihu sa začína písať príbeh našej imunity. Zladenej alebo rozladenej.

Črevná zoo v službách imunity BROOKE PENNINGTON/GETTY IMAGES Počas pôrodu do tela dieťaťa vstupujú mikroorganizmy a nastavujú imunitný systém na celý život. Celý proces má svoje presné časovanie.

vonkajšie prostredie je sochárom nášho imunitného systému. A črevné mikroorganizmy sú jeho nástrojom, ktorý určuje podobu budúceho diela. Imunitný systém vstupuje do nášho sveta s istou mierou naivity. Potrebuje tútora s rozsiahlym arzenálom podnetov.

Priveľká hygiena oberá sochára o zrak aj hmat a výsledné dielo má svoje nedostatky. Pôrod je udalosťou, keď sa dieťa stretáva s mikroorganizmami. Vstupujú do jeho tela a prinášajú posolstvo, ktoré nastaví imunitný systém na celý život. Ale celý proces má svoje presné časovanie. Vieme, kto prichádza prvý a koho máme očakávať neskôr.

Nezrelý imunitný systém plodu nie je tabula rasa. Už v maternici k nemu prichádzajú podnety od samotnej matky. A tak dochádza k prvému kontaktu s drobnými súčiastkami mikroorganizmov, ktoré žijú v tele matky a posielajú do jej krvného riečiska potrebné informácie. Je to skôr spoznávanie ako reálna reakcia, ktorá by mala chrániť telo plodu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite