Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

F-16, stíhacia legenda

.juraj Petrovič .veda .veda

30. septembra oznámila spoločnosť Lockheed Martin úspešný let prvej slovenskej stíhačky F-16. Fighting Falcon, ako bola F-16 pôvodne nazvaná, časom získala prezývku Viper, čiže Zmija. Ako je možné, že stíhačka, ktorá po prvýkrát letela pred takmer 50 rokmi, sa nielen stále vyrába, ale je aj mimoriadne obľúbená ako novinka vo výzbroji vojenského letectva mnohých štátov?

F-16, stíhacia legenda CORBIS/HISTORICAL/GETTY IMAGES 2. apríl 1983 Letecká základňa Nellis, Nevada, USA: Thunderbirds, oficiálna predvádzacia letka amerického letectva vo formácii so štyrmi stíhačkami F-16 Fighting Falcon.

všetko sa začalo v 60. rokoch 20. storočia, keď sa americké vojenské letectvo (US Air Force – USAF) a americké vojenské námorníctvo (US Navy – USN) rozhodli zadať výrobu novej generácie stíhacích lietadiel. Plánoval sa vývoj a výroba ťažkých stíhačiek pripravených najmä na boj na diaľku pomocou rakiet vzduch – vzduch. Táto teória sa ale počas kórejskej a najmä vietnamskej vojny ukázala ako chybná a priniesla Američanom stratu viacerých stíhačiek, ktoré v tesných súbojoch so sovietskymi MIG-mi prehrávali častejšie, než sa očakávalo. 

stíhačková mafia

Proti tomu sa postavila skupina pilotov a ďalších odborníkov založená stíhacím pilotom Johnom Boydom, prezývaná aj Stíhačková mafia. Boyd lietal v kórejskej vojne a mal skúsenosť z leteckých súbojov so sovietskymi MIG-mi. Boyd síce žiadny z nich nezostrelil, stal sa ale známym ako „40-sekundový Boyd“, pretože sa o ňom hovorilo, že v leteckom súboji sa dokázal dostať z vlastnej nevýhody do výhodného postavenia proti súperovi za 40 sekúnd. Neskôr velil leteckým jednotkám aj vo vojne vo Vietname. 

Dôležitejšie ale bolo, že Boyd sa spojil s civilným matematikom Thomasom Christiem. Ten slúžil ako civilný počítačový expert na Eglin Airforce Base na západnej Floride. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite