Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle – koniec jednej éry

.juraj Petrovič .veda .veda

Mnohí ľudia sa hneď po tom, ako videli rozpad Columbie, vybrali hľadať jej trosky. Oficiálne hľadanie podporili aj astronauti Mark Kelly a Gregory Johnson. NASA a miestne úrady varovali ľudí pred zbieraním a schovávaním trosiek, pretože mohli byť kontaminované jedovatým palivom, ktoré poháňalo motory OMS a RCS.

Space Shuttle – koniec jednej éry NASA/GETTY IMAGES 15. máj 2003 Florida, USA: Skladačka z trosiek Columbie v hangári v Kennedyho vesmírnom stredisku.

najsmutnejšími nálezmi boli, pochopiteľne, nájdené pozostatky členov posádky. Posledné sa našli 11. februára 2003 a spolu s ostatnými boli dopravené na Dover AFB v Delaware. 

Pás trosiek siahal od východného Texasu až do Louisiany. Do hľadania sa zapojili viaceré federálne agentúry, od Environmental Protection Agency, cez US Forestry Service a tiež mnohé organizácie na štátnej úrovni v Texase a Louisiane. Viacerí ľudia sa v prvých dňoch po havárii snažili predať časti Columbie cez internet. Po vyhlásení trojdňovej amnestie pre tých, ktorí si ponechali nájdené trosky, sa vyše 20 ľudí prihlásilo a odovzdalo svoje nálezy NASA. Nakoniec sa našli aj organizmy, ktoré katastrofu prežili. Išlo o červy – háďatká, ktoré boli súčasťou experimentu, ktorý skúmal ich správanie a životné funkcie počas kŕmenia umelými živinami. Hliníkové schránky s nimi sa našli 28. apríla 2003. 

puzzle z Columbie

NASA sa rozhodla všetky trosky, ktoré sa podarilo nájsť, rozložiť na mieste ich pravdepodobného umiestnenia v orbiteri. Aby to bolo možné urobiť, zabrala hangár v Kennedyho vesmírnom stredisku (KSC). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite