Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Ďalších sedem statočných

.juraj Petrovič .veda .veda

V roku 2003 bolo naplánovaných hneď niekoľko letov Space Shuttle k ISS. Boli potrebné pre jej zásobovanie, ale aj pre dodávku ďalších častí stanice, ktorá vďaka Space Shuttle postupne rástla do svojej plnej veľkosti. Okrem týchto letov bol ale naplánovaný aj jeden špeciálny let Columbie, STS-107, ktorý nemal s ISS nič spoločné. Nakoniec ale program Space Shuttle ovplyvnil spôsobom, ktorému by sa všetci v NASA radšej vyhli.

Space Shuttle: Ďalších sedem statočných Getty Images/Nasa 18. január 2003: Palubná inžinierka astronautka Kalpana Chawla pracuje v Spacehabe pri pohľade cez spojovací tunel. Misia STS-107, ktorá trvala skoro 16 dní, bola plná vedeckých experimentov. V Spacehabe ich prebiehalo takmer 60.

externá nádrž Space Shuttle (external tank – ET) bola jeho najväčšou časťou a zároveň kostrou, ku ktorej boli pripojené všetky ostatné časti, dve rakety SRB a samotný orbiter. Samotná nádrž mala tri hlavné časti – nádrž na kvapalný kyslík (LOX), nádrž na kvapalný vodík (LH2) a medzikus. Medzikus spájal nádrže LOX a LH2, a súčasne slúžil ako podporná štruktúra, ku ktorej boli na dvoch stranách pripojené rakety SRB. Kvapalný kyslík aj kvapalný vodík majú veľmi nízku teplotu, kvapalný kyslík mínus 183, kvapalný vodík až mínus 253 stupňov Celzia.

problémy s izoláciou 

Na to, aby sa kvapalné plyny s veľmi nízkou teplotou nevyparovali, bolo potrebné nádrž izolovať. Izolácia bola dôležitá aj preto, aby sa na povrchu nádrže a na dne kyslíkovej nádrže v medzikuse nezačal skvapalňovať okolitý vzduch. Tiež bolo potrebné zabrániť prenosu tepla do nádrže cez odhalené kovové časti a ohrievaniu hrotu ET trením o vzduch počas počiatočných fáz štartu. Na to slúžila hlavná zložka izolácie ET, polyuretánová pena. Tá sa počas výroby ET striekala priamo na jej predpripravený povrch a tiež sa z nej ručne vytvárali izolačné kusy pre špecifické miesta na nádrži. Celá izolácia nádrže vážila vyše dvoch ton.

Od začiatku letov Space Shuttle sa ukázalo, že s izoláciou sú a budú problémy. Prvé dve ET boli ešte pokryté bielym náterom pre stabilizáciu peny a zníženie absorpcie slnečného žiarenia, tento náter sa ale od STS-3 prestal používať. Aj preto, že už posádka STS-1 hlásila kusy bieleho náteru, ktoré leteli okolo okien orbitera. Mali veľkosť od šiestich milimetrov až po kusy veľkosti ľudskej päste. Spôsobili pomerne významné škody na tepelnoizolačných doštičkách Columbie, až 300 kusov sa muselo po lete vymeniť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite