Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Čo sa s nami deje?

.týždeň .témy

Žijeme v hektickej dobe. Máme za sebou pandémiu, vysokú infláciu, v susednej krajine zúri vojna a Slovensko čakajú predčasné parlamentné voľby. Hrubý slovník zo sociálnych sietí sa postupne pretavuje aj do reálneho života. Necháme sa prevalcovať nenávisťou?

Téma .týždňa: Čo sa s nami deje?
10. apríl 2022, Bratislava: Zhromaždenie za mier, zorganizovné stranou Smer-SD na Slavíne, bolo v skutočnosti zhromaždenie na podporu Ruska. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Prečo sa na Slovensku neznášame? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Buďme voči sebe ľuďmi .štefan Hríb
Osamelosť morálnych stroskotancov .tomáš Zálešák
L

Prečo sa na Slovensku neznášame?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

To, ako sa v nejakom štáte ľuďom žije, nezáleží len od výšky HDP či aktuálneho výsledku volieb. Ešte dôležitejšie je, ako sa k sebe dennodenne správajú ľudia, ktorí krajinu tvoria. A presne toto je dlhodobý problém Slovenska.

„skapeš,“ povedal jednému z nás pred pár dňami v obchode neznámy muž a hrdo kamsi odkráčal. Podobných incidentov pribúda, takže doba už začína pripomínať mečiarovské obdobie, keď dochádzalo k fyzickému násiliu voči kritikom vtedajšej moci. Paradoxne, dnes sa hrubosťou prezentujú najmä milovníci opozície a má to už podobu vyhrážok smrti voči prezidentke a jej rodine, masívnych nenávistných prejavov na internete či verejných urážok a osobných hrozieb zo strany viacerých opozičných lídrov. K celkovému zhrubnutiu verejnej diskusie však celkom rovnako prispeli aj viacerí koaliční lídri, v prvom rade Igor Matovič.

Dnešná neznášanlivá atmosféra na Slovensku má ale hlbší pôvod. Nevznikla včera, a nie je ani dôsledkom covidu, inflácie a agresívneho Ruska (hoci svoj podiel na nej všetky tri faktory majú). Vzájomnú nevraživosť sme si dlhodobo vykoledovali sami.

raj priemerných?

Ak existuje čosi ako národná povaha či vlastnosť, alebo aspoň jej nadkritické množstvo v populácii, potom na Slovensku medzi tie hlavné patria neprajnosť a inklinácia k priemernosti. V dobre fungujúcich štátoch sa úspech cení a šikovní ľudia sú podporení, u nás sa úspech neodpúšťa a šikovní ľudia sú tými priemernými vytláčaní na okraj. Je to prítomné rovnako v našich dejinách ako v našej súčasnosti, a to v miere, ktorá bráni lepšiemu životu celej krajiny. Existuje nespočet osobných príbehov a skúseností z posledných sto rokov, keď boli výnimoční ľudia odsunutí na okraj (od Jána Lajčiaka po Róberta Bezáka) alebo pre neprajnosť emigrovali, prípadne sa po získaní skúseností a prestíže v zahraničí odmietli vrátiť. Svedectvá slovenských vedcov, umelcov či lekárov, ktorí v Amerike, na Islande alebo v Holandsku pocítili podporu svojho talentu, pričom doma zažili najmä závisť a triumf priemerných, neklamú – Slovensko sa zo svojej neprajnosti k úspechu a inklinácii k priemeru ešte stále nevymanilo, a aj preto tu dnes nežijeme práve priateľsky. Okrem tohto dlhodobého problému inak celkom pohostinného národa sme však za posledných vyše tridsať rokov prispeli k dnešnému stavu vzájomných vzťahov ešte aj inak.

20. september 1998, Bratislava: Tvár Vladimíra Mečiara na predvolebnom bilborde. Napriek výhre HZDS nemalo s kým zostaviť vládu a šance sa chopila demokratická koalícia na čele s Mikulášom Dzurindom.SEAN GALLUP/GETTY IMAGES20. september 1998, Bratislava: Tvár Vladimíra Mečiara na predvolebnom bilborde. Napriek výhre HZDS nemalo s kým zostaviť vládu a šance sa chopila demokratická koalícia na čele s Mikulášom Dzurindom.

únosy štátu, nie polemika o ňom

V dobre fungujúcej krajine sú voľby a striedanie vlád samozrejmou súčasťou spoločného hľadania lepších riešení. Voľby môžu všade dopadnúť všelijak a predvolebné riešenia sa môžu po príchode ich autorov k moci ukázať ako iluzórne či dokonca hlúpe, v zdravej spoločnosti však voľby nebývajú opakovane tragickou možnosťou akéhosi konca sveta a v strete koalície s opozíciou nebýva ohrozený život. Na Slovensku je to zatiaľ inak.

Od roku 1989 tu prakticky neboli voľby, v ktorých by nešlo o

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite