Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Rozhodnuté

.týždeň .témy

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že sa už nebude uchádzať o funkciu hlavy štátu v nadcházajúcich prezidentských voľbách. Reakcie na jej krok prinášame na nasledujúcich stránkach.

Téma .týždňa: Rozhodnuté
FOTO DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

OBSAH

Rozhodnutie prezidentky – správa o Slovensku .štefan Hríb .martin Mojžiš
Nájdime v sebe vzdor proti hrubosti .redakcia
Zuzana Čaputová na ceste .zora Bútorová
Vedci boli vďační .norbert Žilka
Moja pani prezidentka Zuzana .daniel Pastirčák
L

Rozhodnutie prezidentky – správa o Slovensku

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Rozhodnutie Zuzany Čaputovej neuchádzať sa v roku 2024 znovu o post hlavy štátu je pre mnohých prekvapujúce. Ale ono – a tiež reakcie naň– je najmä správou o stave Slovenskej republiky.

zuzana Čaputová je dobrou prezidentkou. Nepotvrdili sa obavy, že tento post bez predošlých politických skúseností nezvládne, naopak, nad skúsenými politikmi výrazne vyčnievala nielen pokojným vystupovaním, ale aj kľúčovými rozhodnutiami. Jej kroky pri ochrane ústavnosti (referendá), vedy a rozumu (pandémia), pri pomoci Ukrajine a jasnom euroatlantickom ukotvení Slovenska boli prejavom sebavedomej a vnútorne pevnej líderky.

Nepotvrdili sa ani obavy, že bude prezidentkou progresívcov. Nadviazala osobné spojenectvo s pápežom Františkom, v kultúrno-etických otázkach bola zdržanlivá a ani úradnícku vládu nepostavila jednofarebne. Keď bol potrebný jasný hlas, celou váhou svojho úradu sa po vražde na Zámockej postavila za zranenú LGBTI+ komunitu, a súčasne chápala, že liberálny a konzervatívny tábor majú spolupracovať, ak sa Slovensko nemá pre ich neznášanlivosť vrátiť k unesenému štátu.

Pre toto všetko – a pre mäkkú silu, ktorou už štyri roky konfrontuje zhrubnuté veci verejné – by bolo skvelé, ak by Zuzana Čaputová o rok znovu kandidovala. Obaja autori tohto textu by ju znovu s radosťou volili. Lenže ona už kandidovať nebude. Čo všetko to znamená a čo všetko o nás vypovedajú reakcie na jej rozhodnutie?

čo to znamená?

Oznámenie Zuzany Čaputovej, že v nasledujúcich prezidentských voľbách už nebude kandidovať, znamená v prvom rade a predovšetkým práve to, že nebude kandidovať. A to znamená, že nás opäť čakajú prezidentské voľby bez zjavného favorita slušnej časti Slovenska. 

Prvý raz sa nám podarilo vyhrať také prezidentské voľby v roku 2014 s Andrejom Kiskom. Najprv musel ako politicky úplne neskúsený kandidát poraziť v prvom kole nedospelého Procházku a tragikomického Kňažka, aby potom v druhom kole zachránil Slovensko pred prízrakom prezidenta Fica. Do politiky tak vstúpil extrémne dôležitým krokom a ďalších päť rokov dôstojne zastával úrad v nepriateľskom prostredí. Potom povedal, že končí a druhý raz nebude kandidovať. V podstate z rodinných dôvodov.

Namiesto solídneho prezidentského kandidáta, pri ktorého voľbe by sa slušné Slovensko dokázalo výrazne zjednotiť, sme boli opäť odkázaní na do istej miery riskantné prvé kolo, ktoré malo vygenerovať súpera ficovskému kandidátovi. Mnohí to Andrejovi Kiskovi vyčítali, ale väčšina z nich bola nakoniec so Zuzanou Čaputovou spokojná prinajmenšom tak, ako predtým s Kiskom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite