Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Fašizmus zašlý, fašizmus trendový

.týždeň .témy

Prízraky minulosti sa vracajú. Zapĺňajú chaotické vákuum dnešnej politickej scény. Môžu mať nové kostýmy, stará povaha však presvitá. Znova sa spomína fašizmus. Pre niekoho hrozba, pre iných pokušenie. Čo s ním?

Téma .týždňa: Fašizmus zašlý, fašizmus trendový
20. júl 2019, Bratislava: Kotlebovci na pochode Hrdí na rodinu. V to isté popoludnie sa konal aj pochod Dúhový Pride za základné ľudské práva. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Je pre nás ešte fašizmus zlo? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Príbehy z pekla .marian Jaslovský .post Bellum
Řekni ďáblovi ne .šimon Jeseňák
Výroky poslancov .redakcia
Hovoriť o fašizme... .tomáš Zálešák
L

Je pre nás ešte fašizmus zlo?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Boj medzi vyprázdňovaním slov a trvaním na ich zmysle sa dostal do vrcholnej fázy. Dos-pel do štádia, v ktorom sa už zamieňa samotný obsah dobra a zla. Už sa totiž pýtame, či menšinová vláda s tichou podporou poslancov z fašistickej kandidátky nie je niečo dobré.

minister financií nebol odvolaný, lebo traja poslanci z kotlebovskej kandidátky neboli za. V zdravej spoločnosti to znamená jediné – táto podoba vlády existuje len preto, lebo ju podporujú ľudia, ktorým sa nehnusí pomáhať fašistickým ideám získať moc. A to je dôvod na najvyššiu pohotovosť demokratov. Čo to ale znamená na Slovensku? Úplne niečo iné – buď nič, lebo vraj nemáme dôkazy o dohode s fašistami, alebo dokonca celkom užitočnú vec, lebo títo kotlebovskí poslanci vôbec nie sú fašisti a v skutočnosti dnes pomáhajú – s prepáčením – konzervativizmu à la Matovič a Kollár, a tým odďaľujú nástup diabolského progresivizmu.

Cesta, po ktorej zostúpili mnohí slovenskí konzervatívci až sem, je cestou primitivizmu. Ale je tiež ohrozením tej slobody, ktorú tu pôvodní konzervatívci pomáhali spolu s liberálmi – aj za cenu ťažkých obetí – desaťročia budovať. Títo pritakávači tarabovskej karikatúry politiky dnes pomáhajú skaziť celý slovenský ponovembrový príbeh.

čo odmietame z fašizmu?

Aký vzťah majú ľudia na Slovensku k fašizmu? Niektorí vyložene pozitívny – vojnový Slovenský štát považujú za zlaté obdobie národných dejín a v parlamentných voľbách volia stranu, ktorej funkcionári a členovia sa netaja sympatiami k predstaviteľom tohto štátu a aj nacistického Nemecka. Vzťah iných občanov Slovenskej republiky k nacizmu a fašizmu je celkom jasne negatívny. Ale čo si títo občania predstavujú pod nacizmom a fašizmom – to už je trochu iná vec.

Časť slovenských nepriateľov fašizmu dnes napríklad považuje súčasný režim na Ukrajine za nacistický a drží palce Putinovi v jeho snahách o „denacifikáciu“. Iná časť považuje za fašistický práve režim v Rusku a v Putinovom správaní vidí zjavné paralely so správaním Hitlera. Nájdu sa aj takí, ktorí za nacistický štát považujú Európsku úniu alebo Spojené štáty americké, prípadne Izrael. A potom je tu ešte Ivan Gašparovič, ktorý nikdy netušil, čo národný socializmus znamená, a tak sa pokojne prezentoval heslom „myslím národne, cítim sociálne“. Mimochodom, Gašparovič už pred desiatimi rokmi pôsobil ako človek ďaleko za – nie príliš vysokým – zenitom, ale pre niektorých ľudí je dodnes autoritou. Napríklad generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý počas tohto týždňa strávil nejaký čas práve s Gašparovičom, oznámil celému svetu, že už dávno nemal také obohacujúce stretnutie.

Ak hovoríme o obohacovaní, treba priznať, že nikto neobohacuje verejnú diskusiu o našom vzťahu k fašizmu tak ako minister financií Matovič. Viacerí novinári sú podľa neho zaujatí liberáli či progresívci fašistického typu a presne takých novinárov vraj mal aj Hitler. A títo novinári, ktorí „majú vzorce a majú presne napísané, ako majú manipulovať s verejnou mienkou“, urobili z Matoviča podľa jeho vlastných slov Žida 21. storočia. 

13. september 2022 Bratislava: Predseda NR SR Boris Kollár, predseda vlády Eduard Heger a minister financií Igor Matovič počas debaty v parlamente. Bez Sulíkových poslancov sa budú zákony schvaľovať ťažko.JAROSLAV NOVÁK/TASR13. september 2022 Bratislava: Predseda NR SR Boris Kollár, predseda vlády Eduard Heger a minister financií Igor Matovič počas debaty v parlamente. Bez Sulíkových poslancov sa budú zákony schvaľovať ťažko.

Napriek tomu sa však Matovič dokázal zaprieť a spojil sa s Kotlebovými poslancami, aby prelomil veto prezidentky pri svojom miliardovom balíčku. Keď to videli odídenci od Kotlebu, rozhodli sa neskôr nehlasovať za vyslovenie nedôvery Matovičovi. Len tak, bez akejkoľvek dohody a protislužby. Odkiaľ to vieme? Heger to povedal Šeligovi a Šeliga to povedal

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite