Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Ukrajina je nám príkladom

.týždeň .témy

Ukrajina pod náporom ruských tankov trpí. Napriek utrpeniu je jednotná a agresorovi naďalej hrdinsky vzdoruje. Jej polia sa pokrývajú krvou a ľudia musia z úrodných plání utekať na západ. Práve utečenci sú dnes tvárou Ukrajiny.

Téma .týždňa: Ukrajina je nám príkladom
24. marec 2022 Medyka, Poľsko: Ukrajinská vlajka na hraničnom priechode medzi oboma krajinami, ktorým Ukrajinci utekajú pred vojnou. FOTO: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/GETTY IMAGES

OBSAH

Ukrajina krvácajúca, Ukrajina hrdinská .štefan Hríb .martin Mojžiš
Černozem pokrytá krvou .juraj Petrovič
Ruský útok ohrozuje obilnicu Európy .juraj Medvec
L

Ukrajina krvácajúca, Ukrajina hrdinská

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Vojna, ktorú rozpútal ruský prezident, urobila z Ukrajiny nielen súdržné spoločenstvo, ale aj nevídaný príklad pre Západ. Ako sa to stalo, že práve Kyjev je symbolom odvahy a boja za slobodu?

my, národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov, neprekypujeme nejakou prehnanou odvahou a bezbrehým hrdinstvom. Isteže, aj medzi nami sa nájdu ľudia odvážni až hrdinskí, ale väčšina z nás sa s týmito vlastnosťami stretáva akurát tak v kine alebo na Netflixe.

Ale ani národy s dôstojnejšími dejinami a rádovo početnejšími príkladmi odvahy dnes rozhodne netrpia prebytkom tejto vlastnosti. Príčinou je zrejme až príliš pohodlný život, ktorý si už viac ako trištvrte storočia v Európe a Amerike užívame. Dôsledkom je, že keď nejaké skutočné hrdinstvo a sebaobetovanie v našej blízkosti vidíme, často mu poriadne nerozumieme a neveľmi chápeme, kde sa vlastne vzalo. Tak je to aj s Ukrajinou. Tá opakovane zaznávaná krajina sa dnes správa nesmierne odvážne, pričom jej hrdinstvo nie je bezhlavé, ale naopak, veľmi chladnokrvné a mimoriadne účinné. Ako je to možné? Nebola táto krajina sedemdesiat rokov súčasťou ríše zla, nebolo jej obyvateľstvo systematicky zadupávané do prachu, nie je to zem presiaknutá krvou? No veď práve to. Je to zem presiaknutá krvou a dnes vydáva svoju úrodu. 

krvavé územie

V roku 2010 vydal americký historik Timothy Snyder knihu Bloodlands (u nás preloženú pod názvom Krvavé územie) venovanú utrpeniu obyvateľov Poľska, Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských štátov pod šialeným terorom Hitlerovým a Stalinovým. Napriek pomerne suchému odbornému štýlu je to mimoriadne znepokojujúca kniha. Vezmime si napríklad túto vetu z jej prvej strany: „Uprostred Európy, uprostred 20. storočia, nacistický a sovietsky režim zavraždil približne štrnásť miliónov ľudí.” Po jej prečítaní môže mať čitateľ chvíľku nádej, že výraz „zavraždil” je pre územie postihnuté najstrašnejšou vojnou v histórii príliš expresívny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite