Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Odomknutí v lockdowne

.týždeň .témy

A tak tu máme opäť lockdown. Dva sme si už vyskúšali a pri miere zaočkovanosti, akú u nás máme, to asi nebude ani posledný. Ako ho zvládneme, záleží len na nás. Čo robia v tomto období naši redaktori, to sa dočítate v téme.

Téma .týždňa: Odomknutí v lockdowne
Uniknúť z lockdownu je snom mnohých ľudí. Vďaka tomu, že veľa krajín sa nachádza v dobrej pandemickej situácii, je to ľahko zrealizovateľné.Foto: PIXDELUXE/GETTY IMAGES

OBSAH

Zavretí doma .štefan Hríb .martin Mojžiš
Lockdown ako príležitosť .redakcia
L

Zavretí doma

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Niekomu sa slovenský lockdown zdá tvrdý a ostrý, inému mäkký a tupý, ale v jednom sa zhodneme skoro všetci – po večeroch sme výrazne viac doma a prekáža nám to. Keby to bolo len na pár dní, vydržíme. Ale čo ak budú z dní týždne a z týždňov mesiace?

ak rozmýšľame o problémoch spôsobených lockdownom, v prvom rade nám zrejme napadnú zatvorené prevádzky a s tým súvisiace ekonomické problémy. Hneď vzápätí si uvedomíme chýbajúcu kultúru a šport, a potom sa začneme obávať hrozby zatvorenia škôl či hraníc. A vždy si pritom všetkom spomenieme aj na zatvorenie nás samotných v našich domovoch, hoci toto zo začiatku nepociťujeme až tak dramaticky. Môj dom, môj hrad – kde je tam priestor na drámu?

Lenže, ako všetci dobre vieme, drámy sa za zatvorenými dverami našich domovov odohrávajú a je ich viac než dosť. Nemusíme mať pritom na mysli len domáce násilie. Drámou vie byť samota alebo nefunkčná rodina, a často aj rodina k nefunkčnosti ešte len smerujúca. Výstižným príkladom sú bežné Vianoce. Sviatky pokoja a radosti vedia byť aj mimo pandémie prežívané v smútku a osamelosti, ktoré sú o to intenzívnejšie, čím viac umelohmotnej radosti sa na nás valí z televízorov a výkladov.

Na rozdiel od krátkych Vianoc sa však dlhé lockdownové večery trávené v rodinnom kruhu môžu stať zdrojom rastúceho nepokoja aj v bezproblémových rodinách. S pribúdajúcim časom sa začíname cítiť nesvoji. A to je svojím spôsobom veľmi zaujímavé.

kto vlastne sme

Pojem „doma” vyjadruje priestor, a najmä prostredie, kde sa cítime chránení, prijatí a kde sme sami sebou. Byť po večeroch doma – a to s tými, ktorí sú nám najbližší – by preto nemalo byť vnímané ako problém, ale ako šanca intenzívne si vychutnať to najlepšie, čo máme. A už vôbec by to nemal byť problém v lockdowne, v rámci ktorého sa normálne chodí do práce a počas ktorého boli aj školy prvý týždeň otvorené. Zatiaľ to nebol režim, pri ktorom by mala v domácnostiach vznikať ponorková nemoc. 

Tak prečo mnohým z nás začína večerný pobyt doma prekážať? A ešte príbuzná otázka – ako to, že deti, ktoré teraz zasa nepôjdu do školy, z toho môžu mať vážne psychické problémy? Nie je aj pre deti domov prístavom, kde sa cítia najlepšie, takže tých pár týždňov budú vlastne šťastné?

Mladí ľudia sú vo veku, keď si hľadajú partnerov či kamarátov. Izolácia v tomto prípade môže narobiť veľa škôd.PRAETORIANPHOTO/GETTY IMAGESMladí ľudia sú vo veku, keď si hľadajú partnerov či kamarátov. Izolácia v tomto prípade môže narobiť veľa škôd.Tieto otázky nesmerujú do verejnej sféry, v ktorej pandémia určite mnohé odhalila. Áno, vidíme nepripravenosť celej politickej elity konať odvážne a zodpovedne. Áno, vidíme neschopnosť veľkej časti verejnosti rozlišovať fakty a podružné výnimky. Ale nútené večery doma odhaľujú niečo o nás samotných. Čo to

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite