Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Vydržať!

.týždeň .témy

Slovensko zažíva déjà vu. Táto vlna pandémie je opäť zlá. Napriek tomu vieme omnoho viac a posunuli sme sa ďalej. Cesty z pandémie už vidieť a to svetlo, ktoré na ne dopadá, je na konci tunela.

Téma .týždňa: Vydržať!
16. november 2020 Dublin, Írsko: Žena s rúškom na tvári prechádza okolo nedokončenej nástennej maľby s nápisom „Budeme sa opäť objímať?“ Foto: ARTUR WIDAK/NUR PHOTO/GETTY IMAGES

OBSAH

Je to na nás .martin Mojžiš
Vírus zatiaľ neslabne .šimon Jeseňák
Kadiaľ von? .marína Gálisová
L

Je to na nás

.martin Mojžiš .témy

Všetci tí, ktorí správne predpovedali intenzitu tretej vlny a dlhodobo volali po účinných opatreniach, môžu dnes prepadať zúfalstvu. Je to adekvátne, je to pochopiteľné, ale nie je to rozumné. Napriek sile covidu, napriek slabosti vlády, napriek tuposti opozície tento boj neprehrávame.

dnes sa nám môže zdať, že sme to zase raz úplne pokazili. A hoci je pravda, že sme sa vlastnou vinou opäť dostali v niektorých dôležitých ukazovateľoch medzi najhorších na svete, dobre sme na tom byť nemohli. Čínsky vírus vystrája po celej zemeguli, momentálne sa najviac činí v Európe, nikto na tom nie je dobre. Navyše slovenský občan, čo je oveľa vyššia forma života, sa činí tiež. S jeho celkovým prístupom k svetu všeobecne a k vakcinácii zvlášť sa epidémia dá zvládať len do istej miery. 

Ani vírus, ani spoluobčanov sme si nevybrali, s jedným aj s druhým sa musíme učiť žiť. Lenže popri tom nás akosi veľa umiera. Je to cena, ktorú platíme za to, akí sme. Tá cena sa nám zdá privysoká. A ona naozaj privysoká je, takže hľadáme vinníka. Väčšinou ho, vcelku oprávnene, nachádzame vo vláde SR. Hegerovu vládu by sme však nemali súdiť príliš prísne. Nevedia, čo majú robiť, a tak väčšinu času nerobia nič. Čo nie je najhorší prístup.

vláda

Nečinnosť vlády môže byť v porovnaní s jej činnosťou vyslovene užitočná. Zoberme si ako príklad Mečiarove alebo Ficove vlády. O koľko lepšie by sme na tom boli, keby namiesto toho, čo robili, radšej nerobili nič? Isteže, v prípade krízy, ako je tá covidová, nevyzerá nečinnosť vlády ako optimálna taktika. Ale spomeňme si na činnosť premiéra Matoviča a hneď sa to bude javiť v trochu inom svetle. Hegerove výsledky sú zhruba rovnaké, ale pri neporovnateľne nižších

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite