Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

L

Máme to pod kontrolou?

.marína Gálisová .témy

Je bežné, že ľudia na otázku „Ako sa máš?“ odpovedajú zoznamom svojich trápení, a ak ich tlačí čas, aspoň mrzutou grimasou: „Tak všelijako.“ V poslednom období je to ešte viditeľnejšie. Nervozita v spoločnosti rastie.

aj sociológ Ivan Chorvát mi prisvedčil, že to vníma rovnako. „Ľudia sú napätí, trochu to pripomína posledné roky komunizmu,“ povedal. To je pravda: je citeľná frustrácia, presvedčenie, že niet komu veriť a niet sa kam pohnúť, najmä nie dopredu.

Stáva sa, že človeku sa sníva niečo veľmi nepríjemné, ale nedokáže sa z toho prebudiť. V realite je dnes Slovensko na tom podobne. Denne dostávame pretlak informácií o negatívnych javoch – či nanajvýš o počte pozitívnych testov. Nesieme dvojnásobné bremeno. Prvú jeho časť tvorí pandémia, čo siaha na duševnú rovnováhu – a niektorým i na duševné zdravie.

Ohrozenie a to, čo sa musí vykonať proti nemu, vytvorili dvojsečný nôž ťažkostí. Starí ľudia ťažko znášali počas lockdownov odlúčenie od detí a vnúčat, až sa mnohí búrili, že život – prežívanie – v osamelosti im za to nestojí. A boli i takí, ktorí riskovali nakazenie, aby prelomili samotu. Mladí tvrdili niečo podobné a aj oni preto, aby ten život „stál za to“, občas riskovali. Ale nie všetci. Niektorí z nich sa zase až prehnane uzavreli do svojej lockdownovej ulity, ktorá zintenzívnila ich úzkostné stavy, ku ktorým mali sklony už predtým.

„Informácie si protirečia, je ťažké filtrovať podľa dôležitosti a občas sa už nedá rozoznať ani len ich pravdivosť.“

Stredná generácia bola na pohľad najodolnejšia, napokon, je navyknutá zniesť a zvládnuť. Lenže pandémia aj na ňu doľahla so silou, akú si predtým nik nedokázal predstaviť. Títo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite