Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jaroslav Spišiak: Ak obetujú ministra vnútra, bude to tragédia

.štefan Hríb .témy .téma

V minulosti bol šéfom polície, dnes je poradcom ministra vnútra. Tvrdí, že na Slovensku nešlo nikdy o vojnu policajtov, ale o spor spravodlivosti a jej nepriateľov. Tak ako dnes. Jaroslav Spišiak.

Jaroslav Spišiak: Ak obetujú ministra vnútra, bude to tragédia BORIS NÉMETH

ľudia majú právo demonštrovať. Ale ak sa pred týždňom zmestili na námestie pred Prezidentským palácom, no oni sa rozhodli, že zablokujú hlavné ťahy v centre, prečo polícia nezasiahla?

Polícia vždy musí zvážiť viac aspektov. Demonštrácia je prejavenie názoru, v demokratickej spoločnosti chce ovplyvniť verejnú mienku. V tomto prípade demonštrujúci boli v menšine, nepridávali sa k nim iní ľudia. Organizátori zistili, že takto neovplyvnia nič, preto sa snažili demonštráciu usmerniť tak, aby vyprovokovali policajný zákrok, policajnú brutalitu, ako by to nazvali. Takto chceli vo svoj prospech zmeniť verejnú mienku. Pre tých, ktorí išli domov z práce, do škôlky, alebo niečo vybaviť, to muselo byť hrozné. No boli informácie, že sa čaká na provokáciu a vytvorenie martýra. Tí provokatéri, ktorí chceli vyprovokovať políciu k násilnostiam, sa tam striedali v rôznych vlnách. Prišli, nepochodili, polícia odolala. Potom sa stiahli, prišli zasa a opäť sa im to nepodarilo. Aj takáto malá demonštrácia, 1000 či 5 tisíc ľudí dokáže zburcovať masy ľudí, ktoré potom idú agresívne proti polícii. Stačí jeden vyprovokovaný ťah, jedno rozbitie nosa. Policajní dôstojníci, ktorí riadili túto operáciu, dodržiavali taktické postupy. Je možné ich kritizovať, ale nie je možné kritizovať ich profesionálne rozhodovanie sa v danom momente. Teraz prebiehajú kontrolné analýzy, či to naozaj bolo tak, ako to zdôvodňovali tí, ktorí riadili operácie.

keď si desať ľudí povie, že zastavia diaľnicu, a polícia bude podobne zvažovať, že nemôže proti nim zasiahnuť, bude celá diaľnica stáť? To, že pár ľudí vie zastaviť stred mesta, je hlavný argument proti postupu polície.

Vykonáva sa analýza postupov a rozhodovaní. Ale polícia nemôže zasahovať preto, lebo si to nejaká skupina ľudí, či už politikov alebo analytikov, želá. Mimochodom, ak by politici povedali, že zbytočne demonštrujete, občania, lebo sme rozhodli na základe vedeckých a odborných informácií tak, aby sme chránili zdravie občanov, a my rozhodnutie nezmeníme, potom demonštrovanie stratí veľký zmysel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite