Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

(Ne)poučiteľní? Nemusíme znova objavovať teplú vodu. Potrebujeme liečbu problémov, ktorá ale nebude bezbolestná

.šimon Jeseňák .témy

Zverte štátu zodpovednosť za africkú Saharu a do piatich rokov na nej bude nedostatok piesku. To sú slová amerického ekonóma Miltona Friedmana. Presne vystihujú aj manažovanie pandémie na Slovensku.

(Ne)poučiteľní? Nemusíme znova objavovať teplú vodu. Potrebujeme liečbu problémov, ktorá ale nebude bezbolestná BORIS NÉMETH 14. január 2021: Covidové a gynekologické oddelenie v Nemocnici Čadca. Zdravotníci sa starajú o pacienta s covidom.

zverili sme manažment pandémie štátu a ministerstvu zdravotníctva, ktoré viedol dnes už legendárny Marek Krajčí. Iste, príchod pandémie nečakal nikto a vláda Igora Matoviča našla krajinu, ktorá nebola budovaná do zlého počasia. Dnes táto istá krajina, ktorá trpí viacgeneračným zatmením pamäti voličstva, zabudla, ako pripomenul bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac, že to Robert Fico a Peter Pellegrini odovzdali republiku absolútne nepripravenú, bez ochranných pomôcok, dezinfekcie a bez schopnosti reagovať na akútne pandemické dianie.

V čase písania Programového vyhlásenia vlády už bolo jasné, že pandémia je vážny problém. No namiesto toho, aby sa vládna garnitúra sústredila na akútne problémy v zdravotníctve – ergo nedostatok personálu, zastaranú infraštruktúru a nefungujúce IT systémy –  rozhodla, že bude riešiť unitárny systém zdravotného poistenia. Pravdaže – monopol zdravotného poistenia je totiž zlatým grálom každého populistického demagóga už od čias Vladimíra Mečiara, ktorý sa ešte v roku 1995 snažil novelou zákona o zdravotnom poistení zlikvidovať konkurenciu. Mečiarovým vládam tento krok, našťastie, nevyšiel, nevyšiel ani Robertovi Ficovi a minimálne podľa vyjadrení poslancov Za ľudí a SaS pre Zdravotnícke noviny nevyjde ani Igorovi Matovičovi. To je jedna z mála dobrých správ o budúcnosti slovenského zdravotníctva. Teraz k tým horším.

trh a štát

Podľa zdravotníckeho analytika INEKO Dušana Zachara nám pandémia okrem často spomínaného nedostatku kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov v oblasti intenzívnej medicíny a epidemiológie ukázala, aké dôležité sú dobre nastavené procesy fungovania aktérov v systéme.

Téma .týždňa: Pandemia magistra vitae

Druhým bodom, ktorý pandémia odkryla, je podľa Zachara fakt, že štát by sa mal viac sústrediť na svoju úlohu autority, ktorá stanovuje dobré pravidlá a rozmyslieť si, čo je dobré  riešiť z centrálnej úrovne a čo je lepšie decentralizovať. Ako raz povedal jeden z tých slušnejších politikov naľavo od stredu Tony Blair, štát by mal viac kormidlovať a menej veslovať. Na Slovensku ide štátu veslovanie mizerne. To, čo štátu ide omnoho lepšie a v čom je takmer neprekonateľný, je hádzanie polien pod nohy. 

To, že štát má na škodu veci tendenciu zasahovať do chodu zdravotníctva, potvrdzuje aj generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultán, ktorý na margo dnes už druhej doznievajúcej vlny uviedol „príliš silná úloha štátu v našom zdravotníctve a s ním spojená snaha o autokratické centrálne riadenie rezortu zlyhávali. Na centrálnom plánovaní zlyhal socializmus a takéto riadenie rezortu nepomáha ani v súčasnosti“.

Prečítajte si aj odpovede od odborníkov zo zdravotníckeho sektora a ich ponaučení z pandémie:

Toto zlyháva vždy, a predsa to štát skúša znovu a znovu, len s tými „správnymi, našimi ľuďmi“. A výsledok? Opäť zlyhanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite