Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Debata .pod lampou: Pandémia nám dala lekcie z pokory

.štefan Hríb .témy

Vieme chyby, na ktoré poukázala pandémia, pretaviť do stratégií? Neraz sa prejavili negatívne skúsenosti, ale boli aj pozitívne – napríklad obetavosť zdravotníkov. Treba urobiť také kroky, aby už nemuseli padať od vyčerpania. Diskutujú analytik Martin Smatana, matematik Richard Kollár, lekárka Jana Bendová a šéf poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Debata .pod lampou: Pandémia nám dala lekcie z pokory BORIS NÉMETH 14. január 2021: Covidové a gynekologické oddelenie v Nemocnici Čadca. Pacient s covidom na nemocničnom lôžku.

mnoho mojich známych bolo prekvapených zo srdečného konania zdravotníkov. Akú máte osobnú skúsenosť?

Martin Smatana (MS): Bohužiaľ, osobnú skúsenosť mám. Skončil som s covidom v nemocnici. Jedným z mojich najväčších prekvapení bola pozitívna energia personálu. Keď som tam ležal, mali 396 hospitalizovaných, dnes majú pod 200. Na pacientov na ťažkých liekoch mali sekundy a obdivujem ich ako ku nám pristupovali. 

prečo sme taký pocit z lekárov nemali? 

MS: Možno sme ich nepoznali v tejto oblasti. Ako analytici sme s nimi boli v konfrontáciách, keď sme chceli niečo zmeniť, stretávali sme konfrontačných zástupcov lekárov. Jedna z prvých prednášok, ktoré som počas štúdia zažil, bola o tom, že základné princípy voľnej ruky trhu nefungujú. Je potrebné pozerať sa na faktory ako altruizmus, ktoré skresľujú štandardné trhové mechanizmy. Toto sa v princípe potvrdilo a bolo vidno, že to robia z vlastného presvedčenia. 

Richard Kollár (RK): Našťastie som v nemocnici nebol ani raz. Mám pocit, že náš problém nebol v personáli. Mnohé sestry, ktoré tam ostali, musia byť oddané svojej práci. Aj ľudia na úradoch regionálneho zdravotníctva siahali na dno svojich síl a patrí im za to vďaka. Mali by sme to brať ako samozrejmosť. Neviem si predstaviť, že by som prišiel do nemocnice s covidom a správali by sa ku mne vulgárne. Dúfam, že to nikto u nás nezažil. 

Martin Kultan (MK): Keď sa bavíme, ako vnímame lekárov a sestry, za posledné roky sú pacienti veľmi spokojní. Podľa prieskumov z posledných pätnásť rokov hodnotia pacienti na zdravotníctve najpozitívnejšie lekárov a sestry. 

Jana Bendová (JB): Prekvapuje ma, ako ústretovosť zdravotníckeho personálu prekvapuje pacientov. Možno je to aj dôsledok mediálneho obrazu, ktorý vykresľuje zdravotníctvo ako podfinancované. Personál to naozaj drží nad vodou aj v porovnaní so zahraničím.

Téma .týždňa: Pandemia magistra vitae

pandémia teda nepotvrdila, že najlepší ľudia zo zdravotníctva odišli?

JB: Mnohí pacienti boli naozaj vďační. Neviem, či preto, lebo im išlo o život. V prvej vlne boli obetaví aj pacienti. Keď sme nemali rukavice a respirátory, priniesli nám ich a tlačili nám štíty na 3D tlačiarňach. V druhej vlne sme sa stretávali s vyčerpanosťou aj podráždenosťou. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite