Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šanca Hegerovej vlády

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Nová vláda, ktorá je až na niekoľko málo zmien vládou starou, predložila nové programové vyhlásenie, ktoré je až na niekoľko málo zmien starým programovým vyhlásením. Takže, ako to vlastne je? Máme novú vládu alebo tú starú?

Šanca Hegerovej vlády STEPHANIE LECOCQ/AP/TASR Eduard Heger na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Bola to jeho prvá oficiálna návšteva Bruselu v role premiéra.

pri vymenovaní vlády premiéra Hegera s ministrom zdravotníctva Lengvarským a ministrom financií Matovičom sa chvíľu mohlo zdať, že najvyššiu akademickú kvalifikáciu pre prácu v takejto vláde má jej podpredsedníčka Remišová, ktorá má doktorát z bábkoherectva. Vodičom bábok však mal byť iný podpredseda vlády. Ten, ktorého akademická kvalifikácia je synonymom podvodu.

Ako to však vyzerá po prvom mesiaci novej vlády? Išlo naozaj len o kozmetickú úpravu, alebo o zásadnejšiu zmenu? Boli zmeny Matovičovou výhrou, po ktorej sa nám mohol smiať do očí, alebo boli jeho prehrou, z ktorej sa dodnes ťažko spamätáva? Vnímať to môžeme všelijako, pocity môžeme mať výrazne odlišné, ale základné fakty by sme nemali ignorovať.

eduard Heger a matička Rus

Doteraz najdôležitejším faktom, na ktorom by malo byť založené hodnotenie závislosti alebo nezávislosti nového premiéra od starého premiéra, je vypovedanie troch ruských špiónov s diplomatickým pasom. Pripomeňme si chronológiu – v sobotu 17. apríla vyhlásil český premiér Babiš, že explóziu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej spravodajskej služby. V reakcii na tento teroristický čin Česko vyhostilo 18 ruských špiónov pracujúcich na ruskom veľvyslanectve. 

V nedeľu 18. apríla napísal Matovič  na Facebook „Milujem jar.“

Téma .týždňa: V tieni i vo svetle premiérov

V pondelok 19.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite