Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak prijmeme opatrenia zaslepení strachom, podkopú piliere našej prosperity

.filip Vačko .témy

Vláda k 1. októbru vyhlásila núdzový stav a zaviedla sériu ďalších opatrení. Aké budú ich následky? Keďže ekonomika a zdravotníctvo by si nemali byť cudzie, pozrime sa na to, koľko to bude stáť.

Ak prijmeme opatrenia zaslepení strachom, podkopú piliere našej prosperity CHRISTIAN VERHEYEN/GETTY IMAGES 28. apríl 2020 Mönchengladbach, Nemecko: Portéty fanúšikov, hráčov a trénerov na tribúnach futbalového štadióna namiesto reálnych ľudí.​

na Slovensku naplno prepukla druhá vlna COVID-19. Zatiaľ čo na jar tohto roka bolo počas najhorších dní okolo 100 nových pozitívne testovaných osôb, dnes je to bežne násobne viac. Vláda Igora Matovi­ča od 1. októbra zaviedla nový balík opatrení proti COVID-19.

čo vláda zakazuje

Podľa vlády musia všetky obchodné domy vybaviť prevádzky dezinfekčnými prostriedkami a vykonávať dezinfekciu priestorov každú hodinu. Počet ľudí v obchodoch sa obmedzí tak, aby na každého zákazníka vychádzalo aspoň 10 štvorcových metrov. Prevádzky stravovacích služieb musia byť obmedzené do 22.00 hod. a musia pritom dodržiavať prísnejšie hygienické opatrenia. Rúška budú povinné aj vonku, ak sú rozostupy medzi ľuďmi z odlišných domácností menej ako dva metre. 

Téma .týždňa: V ústrety druhej vlne

Najvýznamnejším obmedzením je zákaz usporadúvania hromadných podujatí nad 50 osôb. Toto opatrenie platí plošne. Podľa premiéra preto, aby medzi jednotlivými oblasťami nedochádzalo k „škriepkam“. A tu je prvý problém: tento prístup nedáva zmysel. Maximálne 50 osôb vrátane samotných športovcov určujú opatrenia aj na Tehelnom poli, ktoré má kapacitu 22 500 osôb a na ktorom by tá hŕstka divákov na seba ani nedokričala. A 50 osôb môže byť aj v malom kostolíku, ktorý má kapacitu 50 osôb a v ktorom by jeden nakazený človek mohol ľahko infikovať všetkých ostatných. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite