Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedci v diskusii o COVIDE-19. Toto je rozhodujúca fáza

.štefan Hríb .témy

Čo znamená nárast infikovaných na celom svete? Čo je na súčasnej situácii iné ako v lete? Koľko prípadov denne Slovensko zvládne? Čo je teraz najdôležitejšie: testy, trasovanie, hygiena? Kedy sa to skončí? Hosťami diskusie so Štefanom Hríbom boli virológ Boris Klempa, biochemik Pavol Čekan a molekulárny biológ Peter Celec.

Vedci v diskusii o COVIDE-19. Toto je rozhodujúca fáza 4. apríl 2020 Goerlitz, Nemecko: Poľský pohraničník v ochrannom odeve kontroluje teplotu poľských občanov na nemecko-poľskej hranici. Foto: FLORIAN GAERTNER/GETTY IMAGES

v rozhovore sa dočítate:

  • čo znamená nárast infikovaných na celom svete,
  • čo je iné ako v lete,
  • kedy sa to celé skončí.

keď sme tu boli pred dvoma mesiacmi a čísla neboli také vysoké, hovorili sme o tom, že je nutné zvýšiť počet epidemiológov a posilniť kapacitu testovania. Počet testov sa zvýšil, ale epidemiológovia vravia, že už nevládzu. Využili sme čas medzi jarou a jeseňou rozumne?

Peter Celec: Čas sa určite dal využiť intenzívnejšie. Mali sme byť aktívnejší v spolupráci s klinickými štúdiami a pri vyvíjaní lieku. Mám obavu, že počet hygienikov a všetky ostatné veci sú síce dôležité, ale nebudú stačiť. Dopracujeme sa k tomu, že budeme mať veľa chorých, ale bolo by dobré, keby sme ich vedeli liečiť. Môžeme čerpať z toho, čo vyskúmajú iní, ale môžeme k tomu aj prispieť a nemať len dobrý pocit, ale aj lieky sa k nám rýchlejšie dostanú.

Boris Klempa: Čísla sú niečo, s čím sa dalo počítať. Neurobili sme fatálnu chybu, kvôli ktorej ich máme. Na nárast počas jesene sme boli upozorňovaní. Ťažšie sa tomu verilo v čase, keď COVID takmer zmizol a uvoľnenie opatrení bolo nevyhnutné. Práve teraz je rozhodujúca fáza, s ktorou sme mali počítať. Otázka je, či sme na ňu dostatočne pripravení. 

Téma .týždňa: V ústrety druhej vlne

Pavol Čekan: To číslo nie je vôbec prekvapujúce. Aj v lete už existovali dáta, ktoré odhaľovali pacientov s vysokými náložami vírusu. Okolité štáty nie sú na tom oveľa lepšie a čísla u nich tiež rastú, aj preto, že je nálada v spoločnosti taká, aká je a vysoké percento ľudí neverí v pandémiu. O testovaní a hygiene sa rozprávalo veľa a upozorňovali sme na to aj my, mohli sme sa však lepšie pripraviť, čo sa týka klinických štúdií. V auguste sa mi objavil email, ktorý hovoril, že môžeme priniesť lieky na klinické štúdie na Slovensko a dva týždne sa naháňal konkrétny človek, ktorý by podpísal tento dokument. Niekoľko týždňov sa zisťovalo, koľko týchto liekov by sme mohli uskladniť. Tieto materiály dostal minister, predseda vlády a iní dôležití ľudia. Kopa vecí sa na Slovensku rozrobila, ale nedotiahli sa. 

prečo sme v lete mali 20 až 40 prípadov a teraz máme aj 500?

PČ: Zvýšila sa mobilita, otvorili sa školy, vysoké školy, ľudia začali chodiť viac do práce. Je to prirodzený proces.

BK: Epidémia má svoj vývoj a tí, čo prichádzali z krajín, kde bolo viac prípadov, to sem priniesli. Ťažko hodnotiť, či mohli byť títo ľudia lepšie podchytení. Jeden z kľúčových úspechov bola nenávidená štátna karanténa. Tam sa nám podarilo zachytiť veľa prípadov, nejaká takáto forma mohla pomôcť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite