Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Kto pripravuje reformy?

.týždeň .témy .téma

Slovensko nemá veľa času. Sedem a pol miliardy z Bruselu si bude musieť zaslúžiť veľkým reformným plánom. Kto tento balík pripravuje a v akej je fáze, to sa zatiaľ príliš nevie. Do príprav by mali byť privolaní aj odborníci zo školstva a vedy. Pretože tieto oblasti sú pre budúcnosť krajiny najdôležitejšie.

Téma .týždňa: Kto pripravuje reformy?

OBSAH

Sedem a pol miliardy .martin Mojžiš
Radí Hegerovi, ako minúť miliardy z EÚ: Som optimista, že reformy sa podaria .tomáš Zemko
L

Sedem a pol miliardy

.martin Mojžiš .témy

Slovensko dostane od EÚ počas troch rokov sedem a pol miliardy eur. Do polovice októbra sa musí rozhodnúť, na čo ich použije. Očakávali by ste horúčkovitú činnosť odborníkov a verejné debaty o rôznych možných prístupoch a prioritách? Cha-cha-cha.

keď sa Štefan Hríb v relácii .pod lampou od vedcov dozvedel, že na druhú vlnu koronakrízy nie sme poriadne pripavení, dosť ho to zobralo. Predpokladal totiž, že čas získaný dobrým zvládnutím prvej vlny využijeme na okamžité posilnenie dôležitých frontov boja proti pandémii. 

Jedným z týchto frontov mala byť veda a výskum. Virológ, epidemiologička, biochemik a matematik mu však povedali, že nijakú mimoriadnu podporu necítia.V nejakom zmysle je to prekvapujúce. Najmä, ak máme od Európskej únie prisľúbený obrovský balík peňazí, z ktorého značnú časť môžeme použiť na reformu školstva a vedy, ktoré reformu celkom určite potrebujú. 

Ale ak budeme vedieť v priebehu troch rokov naliať do školstva a vedy nezanedbateľnú časť zo sedem a pol miliardy eur, prečo tam nedáme niečo už teraz? Veď tie peniaze sú určené najmä na boj s koronakrízou a jej dôsledkami.Na redakčnej porade sme sa dohodli, že z toho bude téma čísla a že hlavný text napíšem ja. 

Už vtedy som tušil, že k tomu veľa zaujímavého nezistím. Lenže ako napísať čitateľný text o banálnych faktoch? Po krátkej úvahe som dospel k názoru, že prípadné nedostatky v obsahu musím skryť za prednosti štýlu. Lenže kde ja vezmem štýl s prednosťami? Neprišiel som na nič iné, než nechať sa inšpirovať spisovateľmi, ktorých štýl je overený desiatkami až stovkami rokov a miliónmi čitateľov. 

ELENI SEITANIDOU/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA

raymond Chandler

S Jozefom Masarikom sa poznáme už takmer štyridsať rokov, takže som sa ani neunúval zobrať si oblek, keď som ho navštívil v jeho kancelárii. Vedel som, že prorektor pre vedu najstaršej tunajšej univerzity a zároveň predseda najväčšej grantovej agentúry si na formality nepotrpí. Zdvorilostné reči som teda vynechal a prešiel rovno k tým sedem a pol miliardám. Jeho reakcia ma vôbec neprekvapila: „Do polovice októbra musí Slovensko povedať, na čo tie peniaze použije. Čo sa týka vedy, nič som nepočul. Zatiaľ som nezachytil, že by sa v materiáloch, ktoré dostávam, hovorilo o nejakých zámeroch v oblasti vedy…“ A v tom momente mu zazvonil telefón.

Volal riaditeľ Centra vedecko-technických informácií Ján Kyselovič. Prorektor sa ho opýtal, či niečo z tých sedem a pol miliárd pôjde na vedu a či sa tým niekto na ministerstve školstva zaoberá. Mám rád stručné odpovede, preto sa mi odpoveď páčila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite