Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vďakabohu za krízu elít. Problém je dôvera k nim

.filip Vačko .témy

Politickí komentátori aj politici roky varujú pred krízou dôvery voči tradičným elitám. O kríze elít svedčia jednotlivé udalosti i trendy. Komentátori sa v zásade zhodujú, že kríza elít je problém, ktorý treba riešiť, aby nenastal rozklad spoločnosti. A čo ak je to inak?

Vďakabohu za krízu elít. Problém je dôvera k nim TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 20. februára 2020, Bratislava: Premiér Peter Pellegrini počas prípravy na televíznu debatu. Po sporoch s Robertom Ficom zakladá novú stranu a tvári sa ako lepšia alternatíva Smeru, pritom je jasným reprezentantom celej smeráckej (ne)kultúry.

nadácia Pew Research Center zverejnila dáta, ako sa vyvíjala dôvera amerických občanov voči vláde od roku 1958. Kým v 60. rokoch vláde verilo 70-80 percent občanov, dôvera odvtedy takmer stále klesala. Za rok 2019 už americkej vláde verilo len 17 percent občanov. 

Téma .týždňa: Máme na viac?

 Veľký rozdiel nenájdeme ani v Európskej únii. Podľa novembrového prieskumu Eurobarometer národným vládam verí sotva tretina (34 percent) obyvateľov EÚ.Ďalším znakom krízy elít je, že ľudia odmietajú zaužívané smerovanie spoločnosti a volia politikov ako Matovič či Trump.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite