Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naozaj nemá Slovensko na viac? Kde sú lídri a ich hodnoty

.šimon Jeseňák .marína Gálisová .témy

Ak sa pozrieme na ponovembrovú históriu, pozorujeme, že sa nám nedarí nájsť elity, ktoré by boli nasledovaniahodné. Nie také, ktoré treba slepo a stádovito uctievať, ale také, ktoré možno kriticky a učenlivo skúmať.

Naozaj nemá Slovensko na viac? Kde sú lídri a ich hodnoty DAVID NEFF/MAFRA/PROFIMEDIA 2. máj 2002 Slovensko: Trojnásobný slovenský premiér Vladimír Mečiar používal lož ako pracovnú metódu. Éra mečiarizmu patrí k najtemnejším etapám slovenskej novodobej histórie, keď bol organizovaný zločin napojený na politickú moc.

kde a kto sú však naše elity? Zlyhali, vytratili sa alebo ich ostentatívne ignorujeme? Odpoveď je kombináciou týchto bodov. Časť ľudí Novembra 89, ako je Fedor Gál, Peter Zajac, František Mikloško, Martin Bútora, Zora Bútorová a ďalší sú kritickým intelektuálnym hlasom, ktorý dosiahol mnohé úspechy. Kto ich však nahradil, či skôr nenahradil, je diametrálne odlišná otázka. Klišé znie, že niektorí ľudia sú nenahraditeľní. 

Téma .týždňa: Máme na viac?

 Nemusí to tak byť, no za tridsať rokov od revolúcie sa nenašiel ani jeden politik, ktorý by sa im dokázal aspoň z diaľky rovnať. Iste, ani doba spred tridsiatich rokov sa nedá porovnávať s tou dnešnou. Udalosti v rokoch 1989-90 predstavovali, ako sa volá i kniha rozhovorov medzi Karolom Sudorom a Fedorom Gálom, veľký tresk. Ten sa už neopakoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite