Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Preč z krízy

.šimon Jeseňák .marína Gálisová .témy .téma

Slovensko sa môže hrdiť popredným miestom v rebríčku boja s koronou. V rebríčku ekonomických dát je na dne Európy. Ale netreba vešať hlavu. Byť najhorší je niekedy lepšie ako byť najlepší.

Téma .týždňa: Preč z krízy JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA 7. apríl 2020 Bratislava, Slovensko: Muž kráča dolu schodmi v centre mesta počas koronavírusovej pandémie.

keď začiatkom koronakrízy Juraj Karpiš predikoval, že prepad nášho HDP bude pravdepodobne vyšší ako desať percent, označovali ho za pesimistu, ktorý privoláva katastrofické scenáre. Lenže kým v prvom kvartáli sa slovenská ekonomika prepadla „iba“ o štyri percentá, prepad v tom druhom sa takmer strojnásobil. Slovenské HDP strmhlav padá rýchlosťou kométy a jeho prepad je na úrovni 11 percent. Vyplýva to z najnovšej krátkodobej prognózy vývoja slovenskej ekonomiky Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ). Karpišove predikcie sa naplnili omnoho skôr, ako sme čakali, a dnes ho už nikto neoznačuje za šarlatána.

Prepad je problém, ale nie dôvod na paniku. Lebo keď sa siaha na dno, cesta nahor môže byť rýchlejšia. V ekonomike aspoň nemáme prečo trpieť syndrómom premianta ako v koronových štatistikách, kde nás náš „supervýkon” už týždne udržiava v stave pandemickej paralýzy, neschopných rýchlo a efektívne uvoľniť ochranné opatrenia, lebo sa desíme i nepatrného zhoršenia koronačísel. V ekonomike máme čísla úbohé, ale práve to nás môže oslobodiť od paralýzy a inšpirovať na dobrú stratégiu, pretože je jednoducho nutná. A nemusíme sa pri tejto stratégii báť, ako nám malé výkyvy k horšiemu poškodia imidž premianta – lebo ho nemáme.

Naše mizerné ekonomické dáta nám teda pomôžu jediným spôsobom, ktorým to vedia – nakopnú nás do reforiem.

inšpirácia od Fica?

Aké reformy by to mali byť? Paradoxne, návod na vhodné opatrenia poskytol vláde Fico. Áno, odporúčame pozrieť si jeho tlačovku a urobiť presný opak toho, čo chce Fico.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite