Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhrá Šatan s Ramsayom, alebo minulosť?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Ak na majstrovstvách sveta postúpime do štvrťfinále, bude sa hovoriť, ako rýchlo sa začína nový systém prejavovať. Ak nepostúpime, bude sa hovoriť, aký je nový systém pre náš hokej nevhodný. Ani jedno, ani druhé nebude pravda.

Vyhrá Šatan s Ramsayom, alebo minulosť? BORIS NÉMETH

systém, ktorý sa snažia generálny manažér Miroslav Šatan, tréner Craig Ramsay a viacero bývalých skvelých hráčov presadiť v reprezentácii a v celom slovenskom hokeji, nie je nový. Už dlho ho používajú prakticky všetky reprezentácie, nehovoriac o mužstvách NHL, ktoré ho používajú ešte dlhšie. Nové je na novom systéme len to, že ho konečne začíname používať aj my.

Základom tohto systému je podpora čo najrýchlejšej hry. Rýchlosť je nevyhnutná preto, lebo góly padajú najmä z prečíslení a prečíslenie sa dá dosiahnuť, len ak ste rýchlejší ako súper. Ak je hra založená na improvizácii, ako to u nás bývalo, potom sa hráč s pukom rozhoduje na základe toho, čo robia spoluhráči, a tí sa zas rozhodujú na základe toho, čo robí hráč s pukom. Práve tým stráca celé mužstvo rozhodujúce zlomky sekúnd. 

V minulosti to pritom bolo účinné a aj krásne, pretože celý svetový hokej bol pomalší, takže ak sme disponovali kreatívnymi hráčmi, prichádzali úspechy. Lenže dnes by to už v konfrontácii s napredujúcim svetom nestačilo. Môžeme smútiť za zlatými časmi československých kombinácií, ak ale chceme zvýšiť šancu slovenského hokeja na úspech, iná cesta ako rýchlosť v myslení a konaní na ľade, a istá automatizácia všetkých činností, už dávno neexistuje.

„Dôvera je najvzácnejšia vtedy, keď sa nedarí.“

V systéme, ktorý sa hrá v NHL, vie každý hráč okamžite po vzniknutí novej situácie, čo presne má robiť, kam presne má korčuľovať. Má to nakreslené v knižke, ktorej sa hovorí gamebook a ktorú má každé mužstvo inú v detailoch, ale rovnakú v základoch. Má to nacvičené z tréningov počas celej sezóny, má to zažité zo všetkých zápasov. Keď prídu hráči z Kanady alebo USA na reprezentačný zraz, vedia veľmi rýchlo hrať spolu tak, ako keby boli na seba zvyknutí už roky. To preto, lebo všetci hrajú vo svojich kluboch v zásade to isté.

Nášmu reprezentačnému tímu sa dá tento systém začať vštepovať, ale kým tak všetci nebudú hrať aj v kluboch, pôjde to pomalšie. Dôležité je toto – ak sa nám podarí dosiahnuť na týchto majstrovstvách dobrý výsledok, nebude to preto, lebo už hráme spoľahlivo novým systémom. Toto ovocie môžeme oberať až vtedy, keď dozreje. A na dozretie ešte nebolo dosť času.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite