Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desať rád ako sa stať úspešným mečiarovcom

.martin Mojžiš .anton Vydra .témy

Od pádu Mečiara v roku 1998 uplynulo 20 rokov. Mečiarizmus je typ politiky, ktorý tu bude prežívať ešte dlho po Mečiarovi. Mnohým voličom totiž presne tento štýl vyhovuje. A títo voliči si vždy nájdu svojho politika. Tu je niekoľko machiavelistických rád, ako sa stať úspešným mečiarovcom.

Desať rád ako sa stať úspešným mečiarovcom MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

správaj sa autoritársky, budú ťa milovať 

Vladimír Mečiar bol prvý politik, ktorý v postkomunistickom stredoeurópskom priestore naplno využil jednu zo základných slabín demokracie: ľudia sú schopní zvoliť si v slobodných voľbách nepriateľov slobody, ktorí sa potom viac či menej úspešne pokúsia demokraciu zadusiť. Často ide o patologické osobnosti a Mečiar bol ikonickým príkladom psychicky narušeného človeka (narcizmus, paranoja), ktorý svojou diagnózou ovplyvnil smerovanie celého štátu. Mimoriadne poučný na jeho príbehu je fakt, že autoritárske sklony a patologické črty svojej osobnosti nemusel skrývať. Naopak, práve vďaka nim sa stal takým nepríčetne populárnym, a to nielen u voličov, ale aj u mnohých blízkych spolupracovníkov. Tí ho síce neskôr v niekoľkých vlnách odhalili (všetci bez výnimky až vtedy, keď od neho odchádzali, respektíve, keď ich odhodil), no to mu nikdy príliš neublížilo. Prvé zo základných poučení mečiarizmu je teda toto: v demokratických spoločnostiach túži veľa ľudí po autoritárskom vodcovi.

frajerky nezatajuj, získaš si obdiv

Nie je to nadôležitejšia rada, no súvisí s tou predchádzajúcou. Hraničnou súčasťou imidžu machistického alfasamca a súčasne ilustráciou toho, na čo všetko si mohol Mečiar trúfnuť, boli jeho frajerky. V krajine, ktorá sa rada považuje za kresťanskú, išlo o dosť odvážny marketingový prvok. Hlavným posolstvom pritom neboli samotné frajerky, ale demonštrácia toho, čo všetko si môže predseda vlády dovoliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite