Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Duterteho zoznam smrti

.marína Gálisová .témy .fototéma

Zabudnite na Perníkového tatka a iné seriálové idylky. To, čo sa deje na Filipínach, je pravý drogový teror. Ale len časť z neho majú na svedomí mafie. Zvyšok je dielom štátu.

Duterteho zoznam smrti Bullit Marquez/AP Photo

hlavou tohto štátu je 72-ročný prezident Rodrigo Duterte, zvaný aj Rody, ktorý v tomto období oslavuje rok vo funkcii. Milovník rýchlych motoriek, románov od Roberta Ludluma a akčných trilerov na plátne, ktorý sa rozhodol akčne riešiť problém narkobiznisu vo svojej krajine.

Od mladosti bol rebelom, ktorý nedbá na mienku okolia. Jeho otec Vicente bol guvernérom oblasti Davaa, najväčšieho mesta na Filipínach. Mal povesť schopného politika, šikovného, ale nie bez morálky. Matka vychovávala deti prísne, no vzdorovitého „Rodyho“ aj tak považovala za svojho miláčika. Takto nejako sa budúci prezident od detstva presviedčal o tom, že keď chce, môže ísť vlastnou cestou a ešte si za to aj vyslúžiť obdiv.

V politike sa mu tento postoj osvedčil dupľovane. Dôkazom toho  je, že bol sedemkrát zvolený za starostu mesta Davao, kde spočiatku pracoval ako právnik. Voliči uznávali, že jeho metódy boja proti drogovej kriminalite možno nie sú najčistejšie, ale pokladali ich za účinné. Ľudskoprávne organizácie však bili na poplach. Podľa agentúry Reuters sa v období rokov 1998 až 2016 vyskytlo až vyše 1 400 nezákonných likvidácií osôb, ktoré údajne súviseli s narkomafiou. Duterte si z vraždenia urobil svoju predvolebnú kampaň, keď kandidoval na prezidenta.

„Voliči uznávali, že jeho metódy boja proti drogovej kriminalite možno nie sú najčistejšie, ale pokladali ich za účinné.“

„Ak budete ďalej ničiť moju vlasť, zabijem vás,“ vyhlasoval a ukázalo sa, že jeho posolstvo voliči vypočuli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite