Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manchester – pomsta na nevinných

.marína Gálisová .témy .fototéma

Bol to najhorší teroristický útok vo Veľkej Británii za dvanásť rokov. Dňa 22. mája sa po koncerte Ariany Grande v Manchestri odpálil samovražedný atentátnik a zabil viac ako dve desiatky ľudí. Väčšinou mladých ľudí, aj deti.

MATT STUART/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA

hrôza, ktorá otriasla Manchestrom, je o to horšia, že zasiahla najnevinnejších, deti a mladých ľudí, ktorí nechceli nič iné, ako počúvať svoju hudbu a baviť sa pri nej. Ariana Grande má publikum, zložené najmä z dievčat a mladých žien. Medzi týmto publikom chcel atentátnik spôsobiť čo najväčšie jatky – a podarilo sa mu to. Tváre obetí na nás pôsobia tak srdcervúco, pretože sú plné nevinnej radosti zo života, o ktorom sa toho ešte ani nestihli veľa dozvedieť. Kto je človek, ktorý bol schopný takéhoto zverstva?

sestra ho ospravedlňuje

Salman Abedi sa narodil v Manchestri, ale jeho rodina pochádzala z Líbye. Jeho rodičia z Líbye za vlády Muammara Kaddáfího emigrovali a usadili sa v Británii.

Rodina Abediovcov síce vyjadrila šok z toho, čo Salman urobil, ale napríklad jeho sestra Jomana tento čin neodsúdila. Namiesto toho sa ho na fejsbúku pokúsila vysvetliť a obhájiť ako reakciu na smrť „moslimských detí po celom svete“. Jej profil je v súčasnosti zrušený.

A v Salmanovom živote určite nie bezvýznamné, že už jeho otec, Ramadan Abedi, pôsobil ako významný člen líbyjskej islamskej paravojenskej skupiny LIFG, ktorá bola už pred desiatimi rokmi v Británii zakázaná. Ramadan Abedi do médií vyhlásil, že je presvedčený, že jeho syn útok v Manchestri nespáchal. Zistenia polície tomu však odporujú. A história rodiny tiež naznačuje niečo iné.

„Na rovnakej ulici ako Abediovci v Manchestri,“ píše britský Telegraph, „býval iný člen LIFG, Abd al-Baset Azzouz, ktorý sa v roku 2011 stal veliteľom výcvikového tábora al-Káidy a učil nových členov tejto teroristickej skupiny vyrábať bomby.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite