Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrece zemiakov, Kotleba a tí iní

.andrej Bán .témy

Tak a na jeseň tu máme opäť župné voľby. Meno Kotleba pozná každý a Ficov arogantný výrok spred štyroch rokov, že ho porazí aj vrece zemiakov, stihol zľudovieť. Kto sú vyzývatelia župana Kotlebu dnes? Aké majú šance?

Vrece zemiakov, Kotleba a tí iní Boris Németh 24. apríl 2017, České Brezovo, okres Poltár: Výjazdové zasadnutie poslancov banskobystrickej župy. V popredí Milan Uhrík a Marián Kotleba.

za normálnych okolností by zopár nasledujúcich všeobecne známych faktov malo stačiť na to, aby Marián Kotleba nesedel na poste predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a poslanca parlamentu, ale kdesi vo vyšetrovacej väzbe. Normálne okolnosti tu však nie sú, takže: je to človek, ktorý má nepochybne fašistické prejavy, vyžíva sa v neonacistickej symbolike. S týmto „profilom“ odrezal župu od dvadsiatich miliónov eurofondov, z úradu si spravil nedobytnú (návštevy sa tam cez holohlavých chlapcov nedostanú) rodinnú firmu, v ktorej zamestnáva vyše päťdesiat svojich príbuzných a blízkych. Tí mu navyše platia „desiatky“, akože dobrovoľné odmeny, čo zrejme nie je trestný čin. Sídlo župy sa obvykle po štvrtej popoludní mení na stranícku centrálu ĽS NS, kde pobehujú chlapci v zelených mikinách so znakom, ktorý akože nie je znakom Hlinkovej gardy.

v kotlebovských dolinách

Za Čertovskými Potôčikmi musíte ísť chvíľu rovno, potom doprava. Že neviete, o čom je reč? Hriňovú nepoznáte? Ani Hnúšťu? Hm, čo s vami. Ak teda dáte na GPS navigáciu, tak sa ocitnete v dedinke, kde ste nikdy predtým neboli a ani už zrejme nikdy potom nebudete. Volá sa České Brezovo, leží pár kilometrov od Poltára. Áno, stredné Slovensko. Jediný chlap v montérkach v jedinej krčme pri jedinom pive povie: „Žije tu zo päťsto ľudí. Prečo České Brezovo? Založili nás ‚oňí‘...husiti.“ Na otázku, čo hovorí na Kotlebu, ktorý práve prešiel okolo krčmy, lebo si bol pozrieť opravený most, iba mykne plecom: „V niečom dobrý, v niečom nie.“

V Českom Brezove sa minulý pondelok konalo výjazdové zasadnutie župy – zo 49 poslancov ich prišlo 45. Mierne surreálna verejná akcia, kde sa oplatilo sedieť a vnímať atmosféru. Tesne vedľa nás sedel postarší poslanec ĽS NS Stanislav Mizík, vo svojej obľúbenej zelenej bunde a čiernych rifliach. Pôsobil takým smutným, opusteným dojmom. A to ešte netušil, že o tri dni do jeho poslaneckej kancelárie vpáli policajná razia pre obvinenie z trestných činov extrémizmu.

„Keďže máte pred sebou dlhé rokovanie, nejdem vás... nejdem vás... zdržiavať,“ strácal a opäť nachádzal slová strémovaný starosta obce Ivan Miko, keď odovzdával „pánovi predsedovi“ Kotlebovi symbolický dar, sklenenú vázu, V kraji kedysi pôsobili slávne sklárne, medzičasom skrachovali. A starosta neopomenul dodať, že s Čechmi nemajú spoločné vôbec nič, okrem jedného slova v názve. Predseda sa blahosklonne usmial popod fúziky, prijal dar, povytiahol si vyťahané béžové nohavice, rozopol trochu úzke hnedé menčestrové sako a sadol si. Bez kravaty, ako je uňho zvykom. Po jeho pravici poslanec Milan Uhrík, riaditeľ Úradu BBSK, po ľavici fešná mladá asistentka. Treba uznať, Kotleba to vie: celý čas bol slušný a pokojný, dokonca s úsmevom. Poslancov oslovoval po mene, úctivo a ak to bolo potrebné, tak s titulmi. Zasadnutie viedol profesionálne. A ani opozícia v radoch poslancov, prevažne za Smer a KDH, mu až tak neprikurovala. Teda, až na poslankyňu Ľubicu Laššákovú. Seansa pôsobila zdvorilým, takmer harmonickým dojmom. Až do chvíle, keď sa začali dohadovať o peniazoch na opravu ciest a komunikácií, čo je, zdá sa, hlavná agenda župy.

„Treba uznať, že Kotleba viedol zasadnutie profesionálne, ani opozícia mu až tak neprikurovala.“

V úvode odznelo, že ani jedno euro sa nevyčerpalo na projekty 750 nových pracovných miest v okrese z akčného plánu do roku 2020. „Z okresu Poltár neprišla vlani na župu ani jedna žiadosť na projekty v oblasti cestovného ruchu. To je dosť zaujímavé a zarážajúce. Ak bude ďalšia schéma, tak na to pamätajte,“ pokarhal prítomných Kotleba. Poltár je pritom, ako preukázali „slajdy“, ktoré premietala jedna úradníčka, okres s „nijakým rozvojovým impulzom“ a chabou cestnou sieťou. V Poltári podľa „slajdov“ žije aj veľké množstvo občanov z marginalizovaných skupín, a tých ťažko zapojiť do pracovného procesu. A pritom, východiská by tu boli: podpora poľnohospodárstva, agroturistiky, tradičných remesiel, aj náleziská kremičitých pieskov a ílov, hrnčiarstvo, sklárstvo, žiaruvzdorné materiály.

A potom to prišlo! Kruhové objazdy, opravy ciest, v okresoch Zvolen, Brezno, Banská Štiavnica, ale najmä Rimavská Sobota – „hardcore“ témy. Za ostatné dva roky sa na tieto účely prideľovalo zo župy približne 16 miliónov eur. Brezno je nespokojné, Zvolen sa sťažuje, že dostal iba 400-tisíc. Vzduchom lietajú výkriky, ironické povzdychy. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, považovaný za šedú eminenciu Kotlebu, zvyšuje na kolegov hlas: „V roku 2015 ste nášmu okresu podpísali 180-tisíc eur na výstavbu kruhového objazdu, na základe toho sme v meste vyčerpali 14-tisíc eur na projektovú dokumentáciu, ale peniaze na objazd nám chybou úradníka neprišli, a teraz nám ich nechcete dať?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite