Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O čo ide pri Standing Rock?

.marína Gálisová .témy .fototéma

Standing Rock je symbol boja malých proti mocným. Ale o čo pri spore o ropovode naozaj ide? Verzie sa zmotávajú do klbka a človek nevie, komu veriť. Lebo pri Standing Rocku už všetci tak trochu stratili tvár.

O čo ide pri Standing Rock? RICHARD TSONG-TAATARII/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

na prvý pohľad to vyzerá ako klasický konflikt veľkých prachov s malým človekom.

Projekt ropovodu Dakota Access Pipeline verejnosti prvý raz predostreli v júni roku 2014 a už vtedy sa začali rozpory. Hlavný investor je firma Dakota Access, LLC. Vznikla práve preto, aby postavila ropovod, a patrí pod veľkú korporáciu Energy Transfer Partners. Energy Transfer Partners zaradil časopis Fortune medzi 500 najlepšie zarábajúcich firiem v Spojených štátoch amerických. Stavbu ropovodu teda realizujú súkromné subjekty s veľkou finančnou váhou a spoločenským vplyvom. Žiadne malé ryby.

Ešte podstatnejšie ako vôľa investorov je však to, aký význam má projekt ropovodu pre krajinu. USA sa prostredníctvom domácej produkcie usiluje zmierniť svoju závislosť od dovážanej ropy. Je to ekonomicky výhodné, ale prvoradý je v tom politický faktor. Čím menej ropy musí ktorákoľvek krajina doviezť, tým je nezávislejšia od vôle exportérov – štátov, ktoré spoluurčujú ceny ropy na svetových trhoch a majú vlastné politické záujmy. Ropovod Dakota Access Pipeline má domácu produkciu ropy ešte zvýhodniť – ak vznikne, tak uľahčí prepravu surovej ropy, ktorá sa ťaží na bridlicových ropných poliach v Bakkene v Severnej Dakote.

RICHARD TSONG-TAATARII/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Bakken, kde ropu objavili už v päťdesiatych rokoch 20. storočia, sa v poslednom desaťročí stal jedným z najvýznamnejších nových ťažobných miest a zdrojov ropy. Na bakkenských poliach sa v Severnej Dakote a Montane od roku 2014 ťaží približne milión barelov za deň, čo predstavuje viac než 10 percent celkovej domácej ropnej produkcie USA. Mimochodom, bakkenské náleziská zasahujú aj na územie Kanady, kde sa takisto využívajú na ťažbu, ale nie tak intenzívne ako v Spojených štátoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite