Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Prichádza čas rozhodnutia

.týždeň .témy

Súčasné voľby prezidenta SR sa odohrávajú v stave nebývalej polarizácie spoločnosti a v nebezpečnej medzinárodnej situácii. Hovoríme o týchto voľbách, ich kandidátoch, o kríze, ktorou prechádzame, a o perspektívach našej slobody.

Téma .týždňa: Prichádza čas rozhodnutia
11. 1. 2024, Bratislava: Ivan Korčok na Námestí SNP počas protestného zhromaždenia proti návrhu Trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Tisícky ľudí sa zúčastnili protestov v Bratislave a v iných mestách. FOTO MILAN ILLÍK

OBSAH

Načo je nám prezident? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Cítim váhu nádeje, ktorú do ma ľudia vkladajú .štefan Hríb
Štyri pohľady spoza hraníc .redakcia
O čo ide .peter Zajac
Ako sme si volili prezidenta .martin Horička
Vláda ľudu? .tomáš Zálešák
L

Načo je nám prezident?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

V našom ústavnom systéme vládne parlamentná väčšina prostredníctvom vlády. V realite vládne vláda – často dokonca len jej predseda – prostredníctvom poslušnej parlamentnej väčšiny. Akú úlohu teda vôbec zohráva prezident?

z hľadiska právomocí môžu mať štáty silného prezidenta a slabšieho premiéra (Francúzsko) alebo silného premiéra a slabšieho prezidenta (Nemecko). V druhom prípade zvyčajne hovoríme o takzvanom ceremoniálnom prezidentovi a toto slovné spojenie celkom dobre vystihuje vnímanie postavenia takejto hlavy štátu – v podstate slúži na okrasu.

Smerom do zahraničia má však aj tá okrasa racionálny zmysel. V demokratických štátoch je pozícia vlády a premiéra často labilná a ich odvolanie nie je zriedkavým javom. Ak nemá štát v časoch vnútropolitických kríz pôsobiť zraniteľným dojmom, je veľmi užitočné, ak je navonok reprezentovaný niekým, koho sa tie krízy prinajmenšom formálne netýkajú. Vo vnútri môžu prebiehať búrky a zemetrasenia, pred zahraničím ale práve funkcia prezidenta umožňuje tváriť sa pokojne a stabilne.

Aj smerom dovnútra je úloha slabšieho prezidenta v čase kríz veľmi dôležitá, pretože práve v krízach stúpa význam ústavne čistých riešení. Prezident tu pritom ani nemusí zohrať úlohu nestranného rozhodcu, niekedy postačí, ak zodpovedne zohrá úlohu ceremoniára. Je veľký rozdiel medzi ústavným riešením krízy a neústavným prebratím moci.

12. marec 2024, Bratislava: Občiansky kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok počas diskusie s občanmi v Edison Parku.JANA BIROŠOV/SITA12. marec 2024, Bratislava: Občiansky kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok počas diskusie s občanmi v Edison Parku.

Otázka dôležitosti volieb prezidenta Slovenskej republiky sa teda redukuje na otázku, či sa nachádzame v kríze (prípadne či nám kríza reálne hrozí) alebo či prežívame pokojné obdobie. Odpoveď je evidentná: sme uprostred fatálnej krízy a voľby prezidenta budú preto extrémne dôležité.

slovensko – dve v jednom

Slovenská republika je dnes štátom dvoch približne rovnako početných, ale diametrálne odlišných skupín občanov. Dvaja najrelevantnejší prezidentskí kandidáti – Ivan Korčok a Peter Pellegrini – presne reprezentujú tieto dve skupiny. Budúca hlava štátu teda napriek všetkým vyrieknutým aj nevyrieknutým sľubom nebude reprezentovať celé Slovensko, ale len jeho tesnú väčšinu. Bude reprezentovať polovicu krajiny, pre

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite