Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Asociálne siete

.týždeň .témy

Na počiatku boli veľké očakávania lepšieho sveta, plného priateľskej komunikácie, ku ktorému nás mali posunúť sociálne siete. Realitou sa stali spory, zloba a manipulácie. Dá sa s tým ešte niečo robiť?

Téma .týždňa: Asociálne siete
FOTO HENRIK SORENSEN/GETTY IMAGES

OBSAH

Prečo nás siete kazia? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Michal Vašečka: Podarilo sa stvoriť monštrum .štefan Hríb
Matej Kucek: Zarábame si na veľký problém .marian Jaslovský
Od virtuálneho poldecáka k dystopii .tomáš Kriššák
Facebook dokázal zarobiť aj na svojich najväčších chybách .martin Hodás
Budeme čoraz osamelejší? .abram Shulsky
L

Prečo nás siete kazia?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Sociálne siete mali byť len ďalším šikovným spôsobom, ako ľudia spolu komunikujú. A komunikácia je predsa základom dobrých vzťahov. Tak prečo by mal Facebook, Instagram či TikTok relativizovať pravdu a ohrozovať slobodu?

človek je tvor vzťahov, a teda komunikácie. Od nonverbálnej cez ústnu až po písomnú. Ďalšie vynálezy umožnili okamžitú komunikáciu dokonca aj na diaľku – cez telegraf, telefón, rozhlas či televíziu. Z tohto hľadiska sú internet a špeciálne sociálne siete len ďalšími z radu rozšírení možností ľudskej výmeny informácií, pocitov, a teda aj vzťahov. Tak prečo sú práve sociálne siete problém, o ktorom dnes hovorí celý svet? Facebook, Instagram či TikTok nám predsa umožňujú nielen vedieť všetko hneď, ale aj okamžité diskusie – a teda vzťahy – s priateľmi. Alebo nie?

tiene sociálnych sietí 

Internet ani sociálne siete nie sú od diabla. Je nepopierateľné, že umožňujú aj skvelé veci – rýchle vyhľadanie dôležitej informácie, okamžitý kontakt s blízkym človekom alebo hoci aj efektívne zorganizovanie protestu proti zlovoľnému Trestnému zákonu. Faktom je ale aj to, že trávenie času na mobiloch či počítačoch má aj svoje negatívne stránky. Trpí chrbtica, človek začína mať hlavu dlhšie dolu než vzpriamene a aj menej fyzického pohybu si vyberá svoju daň. Navyše, byť s ľuďmi cez internet nie je to isté, ako byť s nimi zoči-voči, čo zrejme vedie k znižovaniu schopnosti nadväzovať reálne vzťahy. 

1. september 2021, Košice: Smer zvolal na Deň Ústavy protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo veľa priaznivcov a obdivovateliek Roberta Fica. Mnohým ľuďom jeho vyhlásenia na Facebooku zapadajú do ich obrazu sveta.boris németh1. september 2021, Košice: Smer zvolal na Deň Ústavy protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo veľa priaznivcov a obdivovateliek Roberta Fica. Mnohým ľuďom jeho vyhlásenia na Facebooku zapadajú do ich obrazu sveta.

Samostatnou kapitolou je silné pokušenie sebaprezentácie, ktoré sociálne siete povzbudzujú. Kedysi si ľudia fotili krásne miesta či zaujímavých ľudí, dnes sú krásne miesta či zaujímaví ľudia len pozadím pre selfie. Neustále ukazovanie seba ako čohosi top je evidentný posun k narcistickej kultúre – so všetkými dôsledkami pre zdravé vzťahy. Zdá sa, že sociálne siete so stovkami či tisíckami lajkov a priateľov sú skôr miestom osamotenia než vzájomnej podpory a skutočných priateľstiev. Otázka, či vzťah človek – človek nie je postupne nahrádzaný vzťahom človek – displej, nie je vôbec rétorická. 

sociálne siete a pravda 

Okrem rýchlej osobnej komunikácie s priateľmi a rýchleho prístupu k informáciám – ktoré sú samy osebe krokom dopredu – sú dnešné sociálne siete najmä platformou na šírenie názorov. A presne toto je ich druhý kľúčový problém. V minulosti mala informácia svojich strážcov a ochrancov a aj osobné názory boli garantované kompetenciou ich autorov a prostredí. Existovalo čosi ako filter prijateľnosti – či už to boli uznané elity, renomované redakcie, experti alebo štandardné politické strany – takže nie každý názor sa publikoval a dostal na verejnosť. Médiá neboli priamo strážcami pravdy (o tú sa vždy len usilovali), ale reálne garantovali podloženosť publikovaných názorov. 

Toto sa so sociálnymi sieťami úplne

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite