Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

L

Svet neuveriteľných častíc

.štefan Hríb .témy

V poslednom diele .pod lampou sme s Martinom Mojžišom hľadali odpoveď na otázku, z čoho je zložený svet. Myslíte si, že z atómov? A že tie pozostávajú z protónov, neutrónov a elektrónov? Nuž, áno, ale je to ešte oveľa tajomnejšie.

asi ste už počuli, že protón aj neutrón ako základné kamene atómového jadra nie sú koncom tisícročného bádania ľudstva. Nie tak dávno sme zistili, že protón aj neutrón sú zložené štruktúry – pozostávajú z dvoch trojíc kvarkov. A čo sú teda tie kvarky?

Najprv si povedzme, že pojem kvark nemá žiaden vedecký slovný základ, ktorý súvisí s fyzikou. Martin mi vysvetlil, že ide o prevzaté slovo z románu Jamesa Joyca. Áno, najelementárnejšia častica atómu, akú sme doteraz identifikovali, má názov, ktorý nesúvisí s atómom, ale s umeleckou tvorivosťou. A možno to nie je celkom náhoda. 

Stopy častíc v bublinovej komore naplnenej tekutým vodíkom. Vodík je v takzvanom prehriatom stave, v ktorom sa ľahko tvoria malé bublinky. Tie vznikajú najmä pozdĺž dráh prechádzajúcich častíc, čím robia tieto dráhy viditeľnými.SMITH COLLECTION/GADO/GETTY IMAGESStopy častíc v bublinovej komore naplnenej tekutým vodíkom. Vodík je v takzvanom prehriatom stave, v ktorom sa ľahko tvoria malé bublinky. Tie vznikajú najmä pozdĺž dráh prechádzajúcich častíc, čím robia tieto dráhy viditeľnými.

Čo je to teda

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite