Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj neopustí Ukrajinu a bude kandidovať, ak sa prezidentské voľby budú konať počas vojny

.sita .svet

Pred voľbami v roku 2019 Zelenskyj počas kampane povedal, že chce zastávať post iba jedno funkčné obdobie a druhýkrát sa o funkciu nebude uchádzať. Okolnosti sa však zmenili pod vplyvom vojny na Ukrajine rozpútanej Ruskom.

Zelenskyj neopustí Ukrajinu a bude kandidovať, ak sa prezidentské voľby budú konať počas vojny SITA/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via A

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude opäť kandidovať na prezidenta, ak sa budúcoročné voľby budú konať v čase vojny. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj to povedal v rozhovore pre portugalský verejnoprávny televízny kanál RTP.

„Ak bude vojna v roku 2024 stále pokračovať a ak sa budú konať voľby, nikdy v živote neopustím svoju krajinu. Pretože som garantom ústavy a za každých okolností ju budem chrániť,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj nedávno poznamenal, že voľby v roku 2024 si budú vyžadovať právne zmeny, značnú finančnú pomoc od ukrajinských partnerov a medzinárodných pozorovateľov v zákopoch. Zelenskyj v rozhovore pre RTP spresnil niektoré predpoklady na uskutočnenie volieb. Zopakoval, že voľby budú musieť financovať ukrajinskí západní partneri a že treba zvážiť aj otázku bezpečnosti na Ukrajine a možnosti hlasovania pre utečencov.

„Ak budú voľby, tak sa musia uskutočniť na ukrajinskom území, aby vojaci na kontaktnej línii mali možnosť voliť, preto budeme potrebovať pozorovateľov z celého sveta. Chcem, aby sa všetko dialo v súlade so zákonom, transparentne a demokraticky, ako to bolo počas volieb, keď som sa stal prezidentom, keď všetci hovorili, že to boli transparentné voľby,“ skonštatoval Zelenskyj.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite