Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František pricestoval do Mongolska – ako prvá hlava katolíckej cirkvi

.tasr .svet

Cieľom pápežovej návštevy je povzbudiť jednu z najmenších komunít katolíkov na svete. Cestu uskutočňuje v čase, keď má Vatikán znovu napäté vzťahy s dvoma susedmi Mongolska, Ruskom a Čínou.

Pápež František pricestoval do Mongolska – ako prvá hlava katolíckej cirkvi SITA/AP Photo/Andrew Medichini

pápež František pricestoval v piatok ráno do Mongolska a je vôbec prvou hlavou katolíckej cirkvi na návšteve tejto krajiny. Tlačová agentúra AP o tom informovala krátko pred 04.00 h SELČ. Pápežova cesta potrvá do pondelka. 

Jeho lietadlo pristálo v mongolskej metropole Ulánbátar.

František letel v noci cez čínsky vzdušný priestor a mal tak vzácnu príležitosť poslať pozdrav prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Vatikánsky protokol vyžaduje od pápeža, aby poslal takýto pozdrav vždy, keď letí nad cudzou krajinou.

Viac než polovica z 3,3 milióna obyvateľov Mongolska sú budhisti a k rímskokatolíckemu vierovyznaniu sa hlási 1450 osôb, píše agentúra Reuters.

František má v sobotu vystúpiť s prejavom a v nedeľu absolvuje stretnutia s predstaviteľmi iných vierovyznaní. Medzi účastníkmi by mal byť aj hlavný predstaviteľ Ruskej pravoslávnej cirkvi v Mongolsku.

Pápež by sa počas návštevy mal venovať aj téme ochrany životného prostredia. Mongolsko patrí medzi krajiny najviac zasiahnuté klimatickou zmenou a priemerné teploty sa tam od roku 1940 zvýšili o viac než dva stupne Celzia. Približne tri štvrtiny krajiny sa menia na púšť a od roku 1980 tam vyschlo viac než 200 malých jazier.

Nadmerná ťažba nerastných surovín predstavuje záťaž pre zásoby vody a Ulánbátar patrí medzi najviac znečistené mestá na svete, najmä z dôvodu spaľovania uhlia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite