Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoluzakladateľa wagnerovcov Utkina pochovali na predmestí Moskvy

.tasr .svet

Spolu s Prigožinom zahynul minulý týždeň pri dosiaľ neobjasnenej havárii lietadla.

Spoluzakladateľa wagnerovcov Utkina pochovali na predmestí Moskvy sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

spoluzakladateľa a jedného z veliteľov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Dimitrija Utkina pochovali vo štvrtok na predmestí Moskvy. Spolu so šéfom wagnerovcov Jevgenijom Prigožinom zahynul minulý týždeň pri dosiaľ neobjasnenom páde lietadla na západe Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Utkin (53) bol pochovaný v meste Mytišči na predmestí Moskvy, informoval populárny ruský internetový kanál Šot. Na obrad dohliadala ruská vojenská polícia. Prigožina v utorok obdobne diskrétne pochovali v rodnom Petrohrade.

Podľa Utkinovej prezývky Wagner získala meno aj žoldnierska skupina. Bol označovaný za Prigožinovu pravú ruku. Pred vznikom žoldnierskej skupiny slúžil v ruskej vojenskej rozviedke GRU, kde dosiahol hodnosť podplukovníka. Za wagnerovcov bojoval v Sýrii aj na Ukrajine. V roku 2016 ho odfotografovali v Kremli s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

Koncom júna sa podľa zdroja Reuters zapojil do krátkej neúspešnej vzbury wagnerovcov proti vojenskému vedeniu, ktorú zorganizoval Prigožin.

Utkin, Prigožin a šéf logistiky wagnerovcov Valerij Čekalov patrili k desiatim pasažierom lietadla Embraer Legacy 600, ktoré sa 23. augusta zrútilo v Tverskej oblasti na západe Ruska. Smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy. K havárii došlo presne dva mesiace po vzbure wagnerocov.

Kremeľ tvrdí, že prešetrí všetky možné príčiny havárie. Zároveň ako „absolútnu lož“ odmietol domnienku, že by mal prezident Vladimir Putin niečo do činenia s Prigožinovou smrťou. 

Reuters pripomína, že počas 23-ročnej Putinovej vlády zahynuli mnohí jeho kritici za nejasných okolností, prípadne len o vlások unikli smrti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite