Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia: Novým ministrom obrany sa stal Grant Shapps

.tasr .svet

Na poste nahradí odstupujúceho Bena Wallacea.

Británia: Novým ministrom obrany sa stal Grant Shapps sita/Stefan Rousseau/Pool via AP

novým britským ministrom obrany sa stal doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps. Vymenovanie 54-ročného Shappsa oznámil premiér Rishi Sunak po tom, čo vo štvrtok ráno z postu ministra obrany odstúpil Ben Wallace. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Odchod Wallacea má byť súčasťou rekonštrukcie vlády, ktorá by mala pokračovať v priebehu jesene a súvisí s budúcoročnými parlamentnými voľbami. Wallace svoju demisiu zdôvodnil zrušením svojho volebného obvodu.

Grant Shapps je považovaný za jedného z najbližších spojencov premiéra Sunaka, vlani podporoval aj jeho kandidatúru na lídra Konzervatívnej strany. Vo vláde pôsobí od roku 2019, mal na starosti viacero portfólií, vlani bol krátko aj ministrom vnútra. Podľa agentúry AP má dobré komunikačné schopnosti, čo by premiér mohol využiť aj v predvolebnom boji.

Na sociálnej sieti X krátko po svojom vymenovaní prisľúbil, že bude podporovať Ukrajinu „v boji proti Putinovej barbarskej invázii“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite