Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 81. týždeň vojny (28. 8. – 3. 9. 2023)

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 81. týždeň vojny (28. 8. – 3. 9. 2023)

Informácie z predchádzajúceho dňa 3. 9. 2023:

21:00 Reznikov očakáva, že F-16 budú nasadené na jar

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov očakáva, že stíhačky F-16, ktorých dodanie Kyjevu prisľúbili už viaceré západné krajiny, budú môcť byť do boja s Ruskom nasadené niekedy na jar 2024. Vyjadril sa tak v nedeľnom rozhovore pre ukrajinskú agentúru Ukrinform, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Reznikov uviedol, že ukrajinských pilotov najskôr treba vycvičiť v obsluhovaní týchto bojových lietadiel, ktorých dodanie Ukrajine nedávno prisľúbili Holandsko, Dánsko aj Nórsko. Minister tiež povedal, že svetovým lídrom "musel napísať viac ako jeden list", aby ich uistil, že Ukrajina použije zmienené stíhačky od členských krajín NATO len na obranné účely a nie na území Ruska.

Ukrajine dosiaľ prisľúbili krajiny NATO dodávku prinajmenšom 50 stíhačiek F-16. Viaceré štáty tiež sľúbili, že ukrajinských pilotov vycvičia v obsluhe týchto strojov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však nedávno povedal, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojho vzdušného priestoru zhruba 160 takýchto bojových lietadiel.

19:50 Ukrajina tvrdí, že v Čiernom mori zneškodnila ruský vojenský rýchločln

Ukrajinská armáda tvrdí, že zneškodnila ruský vojenský motorový rýchločln plaviaci sa v Čiernom mori. Podľa agentúry DPA o tom ukrajinská armáda informovala v nedeľu na platforme Telegram.

K akcii došlo v severozápadnej časti Čierneho mora. O život prišlo šesť členov posádky ruského plavidla typu KS 701-Tunec a ďalší dvaja boli zranení. Ukrajinská armáda tvrdí, že takto zmarila pokus ruských vojakov o výsadok na pobreží. Video, nasnímané zrejme z dronu a zverejnené ukrajinským ministerstvom obrany, zachytáva skupinku ľudí, ako z lode na plytčine vykladajú rôzne veci a vynášajú ich na breh. Krátko na to dochádza k výbuchu, po ktorom badať, že loď je poškodená a vyteká z nej do mora palivo. Po brehu sa pohybujú dve osoby. Tvrdenia ukrajinskej armády nateraz nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Je tiež nejasné, kedy bolo toto video natočené.

18:00 Zelenskyj diskutoval s Macronom o fungovaní námorného koridoru

Prezidenti Ukrajiny a Francúzska -  Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron - v nedeľu v spoločnom telefonáte diskutovali o fungovaní námorného koridoru, ktorý Kyjev vytvoril na bezpečnú plavbu lodí po tom, ako Moskva odstúpila od prelomovej dohody o preprave obilia z Ukrajiny.

Telefonát sa uskutočnil v predvečer schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce dohodu o obilí oživiť. Macron a Zelenskyj spolu hovorili krátko po tom, ako ruská armáda podnikla ďalší dronový útok na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Práve prístavy v tejto oblasti sa využívali i využívajú na prepravu obilia z Ukrajiny. 

„Diskutovali sme aj o spôsoboch, ako zabezpečiť fungovanie obilného koridoru a ako posilniť bezpečnosť Odeskej oblasti,“ informoval Zelenskyj na sociálnych sieťach po telefonáte s Macronom. Ukrajinský prezident sa okrem toho Macronovi poďakoval za „kľúčovú vojenskú pomoc“ Francúzska Kyjevu a uviedol, že počas telefonátu „diskutovali o ďalších balíkoch “pomoci.

Ukrajina tento týždeň uviedla, že cez dočasný námorný koridor v Čiernom mori, ktorý zriadila minulý mesiac na bezpečnú plavbu lodí z/do svojich prístavov, preplávali ďalšie štyri lode. Tlačové agentúry pred tým v nedeľu informovali, že ruské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na nedeľu na sklady paliva v ukrajinskom prístavnom meste Reni, ktoré leží na rieke Dunaj v Odeskej oblasti neďaleko hraníc s Rumunskom.

SITA/Sercan Ozkurnazli/Dia Images via AP

Ruské ministerstvo obrany, ktoré o tom informovalo, tvrdí, že tieto skladovacie priestory sa používali na zásobovanie vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. „Všetky určené ciele boli zasiahnuté,“ konštatovalo ministerstvo obrany  Ukrajinská generálna prokuratúra však na platforme Telegram podľa agentúry AFP uviedla, že Rusko v oblasti Dunaja zasiahlo „civilnú priemyselnú infraštruktúru. “Dodala, že v dôsledku útoku boli zranení dvaja ľudia, ktorých hospitalizovali.  Rumunské ministerstvo obrany v nedeľu dôrazne odsúdilo opakované ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru na Dunaji v blízkosti svojich hraníc. Zopakovalo, že tieto útoky na civilné ciele a infraštruktúru na Ukrajine sú ničím neopodstatnené a sú v hlbokom rozpore s pravidlami medzinárodného humanitárneho práva.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu informovali aj o nočných útokoch dronov na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti. Oznámili, že sa im podarilo zničiť 22 z 25 dronov Šáhid iránskej výroby. Rusko útočí na Odesu a Odeskú oblasť od polovice júla, keď odstúpilo od tzv. čiernomorskej obilnej dohody. 

9:30 Vzdušné sily zničili 22 z 25 ruských dronov v Odeskej oblasti

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu skoro ráno oznámili, že pri nočnom ruskom útoku na južnú Odeskú oblasť zničili 22 dronov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Rusko „podniklo z juhu a z juhovýchodu niekoľko vĺn útokov dronmi Šáhid 136/131“, napísali na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily.  Celkovo bolo Ruskom vyslaných 25 dronov Šáhid iránskej výroby a „22 z nich zničili vzdušné sily v spolupráci s protivzdušnou obranou ďalších zložiek ukrajinských ozbrojených síl, “uvádzalo sa na Telegrame.

Rusko v júli odstúpilo od obilnej dohody, sprostredkovanej Tureckom a OSN, ktorá počas vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Odvtedy Moskva vystupňovala útoky na juhoukrajinskú Odeskú a Mykolajivskú oblasť, kde sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra, ktoré sú životne dôležité pre vývoz obilia do ďalších častí sveta vrátane chudobných krajín. Minulý mesiac sa však cez Čierne more preplavila prvá civilná loď z Ukrajiny a dorazila do tureckého Istanbulu - napriek ruskej blokáde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer oznámil, že cez „dočasný čiernomorský obilný koridor “zriadený Kyjevom prešli úspešne ďalšie dve plavidlá. Celkovo sa zatiaľ podarilo týmto koridorom preplaviť štyrom lodiam, uviedla agentúra Reuters.

9:15 Rusi vynaložili 60 % času a prostriedkov na svoju prvú obrannú líniu, ktorú už ukrajinské sily prelomili

Ruské sily vynaložili 60 % svojho času a prostriedkov na výstavbu prvej obrannej línie a len 20 % na druhú a tretiu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre The Observer to povedal veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj, ktorý dodal, že momentálne ukrajinská armáda postupuje na oboch stranách prielomu a upevňuje svoje pozície.

„Podľa mňa Rusi verili, že Ukrajinci sa cez túto obrannú líniu nedostanú. Pripravovali sa viac ako rok. Robili všetko pre to, aby bola táto oblasť dobre pripravená,“ povedal Tarnavskyj.

Podľa neho sú momentálne ukrajinské ozbrojené sily medzi prvou a druhou obrannou líniou. „V centre ofenzívy teraz dokončujeme ničenie nepriateľských jednotiek, ktoré poskytujú krytie pre ústup ruských jednotiek za ich druhú obrannú líniu,“ povedal.

Tarnavskij zdôraznil, že protiútok bol obmedzený obrovským mínovým poľom. Za ním ruské jednotky „len stáli a čakali na ukrajinskú armádu“, pričom vyraďovali ukrajinskú techniku. „Akonáhle sa tam objavila akákoľvek technika, Rusi na ňu okamžite začali strieľať a ničiť ju. Preto odmínovanie vykonávala len pechota a len v noci,“ zdôraznil.

Teraz, keď je prekonaná mínová bariéra, sú Rusi nútení manévrovať a premiestňovať svoje sily. „Nepriateľ sťahuje zálohy nielen z Ukrajiny, ale aj z Ruska,“ zdôraznil Tarnavskyj.

Je si však istý, že skôr či neskôr budú Rusom chýbať sily, čo ukrajinským silám umožní rýchlejší postup. Teraz, keď bolo mínové pole prerazené, Rusi stratili veľkú časť svojej výhody. „Medzi prvou a druhou líniou obrany je veľmi veľký rozdiel,“ povedal Tarnavskyj.

Vysvetlil, že druhá línia nie je až tak dobre vybudovaná, takže Ukrajinci môžu použiť svoju techniku, hoci sú tam ešte mínové polia.

Upozornil však, že čím bližšie bude Ukrajina k víťazstvu, tým to bude ťažšie. „Prečo? Pretože, žiaľ, strácame tých najsilnejších a najlepších. Takže teraz sa musíme sústrediť na určité oblasti a dokončiť prácu. Bez ohľadu na to, aké ťažké to pre nás všetkých bude, musíme sa snažiť, aby sme sa dostali do cieľa,“ uzavrel veliteľ Tarnavskyj.

8:45 Ukrajinci postupujú v Zaporižžskej oblasti, Rusi podpaľujú mínové polia

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v protiútokoch na melitopoľskom fronte v Zaporižžskej oblasti, no situácia naďalej zostáva zložitá pre dodatočné ruské betónové opevnenia a husté mínové polia. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ukrajinské sily viedli útočné operácie v melitopoľskom smere. Ruskí vojnoví blogeri, ktorí nedávno tvrdili, že ruské sily držia pozície v južnej časti Robotyne, informovali, že Rusi sa stiahli z južného okraja tejto dediny do bližšie neurčených južnejších pozícií,“ uvádza ISW.

Analytici poznamenávajú, že ruskí vojaci rozhadzujú horľavé látky na zamínovaných poliach a zapaľujú ich v snahe zmariť ukrajinské snahy o odmínovanie.

Veliteľ spravodajského centra estónskych obranných síl Margo Grosberg zároveň povedal, že schopnosti ukrajinského delostrelectva sú „rovnaké alebo dokonca lepšie“ ako schopnosti ruských síl a Ukrajinci dokázali vytlačiť ruské delostrelecké jednotky z frontovej línii, nedávajúc im možnosť podporovať ruské jednotky.

„Toto pozorovanie nie je univerzálne pravdivé naprieč frontovou líniou, keďže ukrajinské jednotky pravidelne hlásia, že sa dostali pod silnú paľbu ruského delostrelectva,“ uvádza správa ISW.

Správy z predchádzajúceho dňa 2.9.2023:

18:45 Identifikovali ruského veliteľa obvineného zo zverstiev v Buči

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila, že identifikovala ruského veliteľa, ktorý je obvinený z vydávania rozkazov strieľať na civilistov. Ako referuje spravodajský web CNN, veliteľ ruskej spravodajskej skupiny Vadim Ovčinnikov podľa SBU nariadil zastrelenie ukrajinskej rodiny počas okupácie mesta Buča v marci minulého roka.

„Bezpečnostná služba zistila totožnosť ďalšieho ruského okupanta, ktorý je zapojený do masových vrážd civilistov počas okupácie Kyjivskej oblasti. Páchateľom je nadporučík Vadim Ovčinnikov, veliteľ prieskumnej čaty 37. samostatnej motostreleckej brigády 36. kombinovanej armády Východného vojenského okruhu Ruskej federácie,“ uvádza sa vo vyhlásení SBU.

Ovčinnikov sa podľa SBU „priamo zúčastnil na dobytí dedín Severynivka, Motyžyn a Kopyliv v okrese Buča“ a jazdil po území v obrnených vozidlách „s cieľom zastrašiť miestnych obyvateľov“ v sprievode svojich podriadených. SBU tvrdí, že Ovčinnikov nariadil svojim podriadeným, aby spustili paľbu na dve autá s civilistami, ktoré sa pohybovali smerom k bojovému vozidlu ruskej pechoty.

Predseda Helsinskej komisie Joe Wilson si prezerá výstavu obrázkov zobrazujúcich ruskú agresiu v BučiSITA/AP photo/Andrew KravchenkoPredseda Helsinskej komisie Joe Wilson si prezerá výstavu obrázkov zobrazujúcich ruskú agresiu v Buči

Buča sa počas vojny na Ukrajine stala synonymom obvinení Ruska z vojnových zločinov. Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

Agentúra AP a americká televízna stanica PBS, ktoré získali záznamy z Buče, pred niekoľkými mesiacmi uviedli, že zmasakrovanie civilistov počas úvodných týždňov vojny bolo vopred premyslenou operáciou Moskvy. Ruskí vojaci v zachytených telefonických rozhovoroch nazývali neľudské metódy voči ľuďom v Buči „očistou“.

16:00 Rusko presúva jednotky z Luhanskej oblasti na miesta, kde Ukrajinci pokročili v protiofenzíve

Rusko nasadilo „záložnú armádu“, aby mohlo premiestniť svoje jednotky z Luhanskej oblasti na „obranu“ juhu pred postupujúcou ukrajinskou protiofenzívou. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov predtým uviedol, že ruská armáda nasadila jednotky novovytvorenej „záložnej armády“ (25. kombinovaná armáda, pozn.), aby umožnila jednotkám, ktoré sú v súčasnosti na frontovej línii v Luhanskej oblasti, prejsť na juh Ukrajiny a pomôcť pri obrane pred ukrajinskou protiofenzívou.

ISW sa však domnieva, že spomenutá 25. kombinovaná armáda pravdepodobne nebude bojaschopná vzhľadom na jej unáhlené nasadenie.

Ukrajinské sily medzitým pokračujú v ofenzíve pri Bachmute a v západnej časti Zaporižžskej oblasti, kde počas piatka dosiahli určitý pokrok. Podľa hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho zaznamenali Ukrajinci v ostatných troch dňoch výrazný pokrok v Zaporižžskej oblasti. Zaznamenávajú tiež progres pri prekonávaní druhej línie ruskej obrany na juhu Ukrajiny.

15:00 Dočasným humanitárnym koridorom v Čiernom mori sa plavia ďalšie dve lode

Nákladné plavidlo, ktoré odplávalo z Ukrajiny napriek ruským hrozbám, sa pohybuje v menšej vzdialenosti od bulharských teritoriálnych vôd. V sobotu o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. Ako uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov, loď Anna-Theresa plaviaca sa pod libérijskou vlajkou, prepravujúca 56-tisíc ton surového železa, opustila v piatok ukrajinský prístav Južnyj.

Kubrakov dodal, že ďalšie plavidlo Ocean Courtesy, plaviace sa pod vlajkou Marshallových ostrovov, opustilo v piatok ten istý prístav so 172-tisíc tonami koncentrátu železnej rudy. Podľa globálnej webovej stránky MarineTraffic pre sledovanie lodí sa očakávalo, že sa dostane do rumunského čiernomorského prístavu Constanta v sobotu popoludní.

Obe plavidlá sa plavili dočasným humanitárnym koridorom pre civilné lode z ukrajinských čiernomorských prístavov do Bosporu, uviedol Kubrakov na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Koridor vedie pozdĺž západného pobrežia Čierneho mora, pričom sa vyhýba medzinárodným vodám a namiesto nich využíva tie, ktoré kontrolujú členské štáty NATO Rumunsko a Bulharsko. Tieto lode sú tretím a štvrtým plavidlom, ktoré využilo dočasný koridor zriadený ukrajinskou vládou po tom, čo Rusko v polovici júla odstúpilo od čiernomorskej obilnej iniciatívy.

7:50 Rusko hlási odvrátenie troch útokov námorných dronov na Krymský most

Rusko v noci na sobotu vo vodách Čierneho mora odvrátilo tri útoky ukrajinských námorných dronov na Krymský most, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

„Dňa 2. septembra približne o 2.20 h moskovského času (1.20 h SELČ) bolo v Čiernom mori zničené tretie ukrajinské bezposádkové plavidlo s čiastočným ponorom, ktoré vyslal kyjevský režim s cieľom uskutočniť teroristický útok na Krymský most, “uviedol ruský rezort obrany v aplikácii Telegram.

Jeden pokus o útok sa podľa ministerstva uskutočnil v piatok v noci; ďalšie dva v sobotu skoro ráno. Tieto správy však podľa DPA nebolo možné bezprostredne overiť. Krymský most, nazývaný aj Kerčský most, spája pevninské Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie tohto polostrova i ruských vojakov na juhu Ukrajiny a Kyjev naň opakovane útočí.

Rusko podľa satelitných snímok časť mosta chráni bariérou vytvorenou z lodí, píše DPA. Tá má podľa pozorovateľov zabrániť možným útokom ukrajinských námorných dronov.

Správy z predchádzajúceho dňa 1.9.2023:

18:50 Útoky dronov na Rusko budú pribúdať, tvrdí Zelenského poradca

Počet útokov bezpilotných lietadiel na ruskom území sa bude zvyšovať. Ako referuje web news.sky.com, povedal to poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

„Čo sa týka Ruska, narastá počet útokov neidentifikovaných dronov vypustených z územia Ruskej federácie a počet týchto útokov bude narastať,“ vyhlásil Podoľak a dodal: „Pretože toto je štádium vojny, keď sa nepriateľské akcie postupne presúvajú na územie Ruskej federácie.“

Podoľak taktiež zatiaľ vylúčil mierové rozhovory s tým, že akékoľvek rokovania by zo strany Ukrajiny predstavovali „kapituláciu“.

Útoky bezpilotných lietadiel na Rusko za ostatných niekoľko dní prudko narástli. Tento týždeň zažilo Rusko dosiaľ najväčší útok, keď počas jednej noci boli zasiahnutých šesť ruských regiónov. V dôsledku týchto útokov vypukol požiar na vojenskom letisku a boli zničené viaceré dopravné lietadlá.

13:10 Ukrajina tvrdí, že ďalšie dve lode z jej prístavov sa plavia cez dočasný koridor

Ukrajina v piatok oznámila, že cez dočasný humanitárny koridor, ktorý Kyjev nedávno vytvoril na zaistenie bezpečnej plavby cez Čierne more, sa plavia ďalšie dve lode. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Dve lode sa plavia cez dočasný koridor, pričom smerujú z ukrajinských čiernomorských prístavov do Bosporu," uviedol  ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. 

Poslanec ukrajinského parlamentu Olexij Hončarenko krátko predtým zverejnil na platforme Telegram informáciu, že v Odese boli spozorované dve lode opúšťajúce tamojší prístav. 

K príspevku pridal fotografiu zachytávajúcu zmienené lode. Agentúra Reuters však upozornila, že nedokázala bezprostredne zistiť kedy ani kde bola táto snímka zhotovená. 

11:50 Ruskí hackeri sa zameriavajú na bojové plány ukrajinských vojakov, tvrdia USA a spojenci

Ruskí vojenskí hackeri sa zameriavajú na mobilné zariadenia ukrajinských vojakov v snahe ukradnúť citlivé informácie, ktoré by Kremľu mohli pomôcť vo vojne na Ukrajine. Ako referuje spravodajský web CNN, vo štvrtok na to upozornili Spojené štáty a ich spojenci.

USA spoločne s Austráliou, Kanadou, Novým Zélandom a Spojeným kráľovstvom potvrdili správu Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorá zistila, že ruskí hackeri sa snažili preniknúť do tabletov s operačným systémom Android, ktoré používala ukrajinská armáda na „plánovanie a vykonávanie bojových misií“.

Ruskí hackeri chceli pomocou malvéru ukradnúť informácie z mobilných zariadení vojakov odoslaných do satelitného systému Starlink, ktorý zostáva kľúčovým pre komunikáciu na ukrajinskom bojisku. SBU tvrdí, že „zablokovala“ niektoré hackerské pokusy, no zároveň pripustila, že Rusi dokázali do niektorých mobilných zariadení dostať škodlivý softvér.

„Mobilný malvér je obzvlášť zákerný, pretože môže poskytnúť spravodajským službám fyzické umiestnenie cieľov,“ povedal John Hultquist, hlavný analytik bezpečnostnej firmy Mandiant, ktorú vlastní Google.

11:00 Kremeľ údajne plánuje väčšinu wagnerovcov z Bieloruska presunúť do Afriky

Politické vedenie Ruskej federácie sa podľa ukrajinského Národného centra odporu rozhodlo, že do polovice septembra väčšinu žoldnierov z Wagnerovej skupiny presunie z Bieloruska do afrických krajín. Podľa tohto plánu majú wagnerovci odísť z Bieloruska do Nigeru, Líbye, Sudánu, Mali či Mozambiku. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/Belarus' Defense Ministry via AP

„Kremeľ má svoje koloniálne a geopolitické záujmy vo všetkých týchto krajinách a podporuje ich junty alebo povstalcov," uviedlo Národné centrum odporu. „Menšia časť teroristov zostane, aby školili špeciálne jednotky bieloruského ministerstva vnútra s cieľom čeliť prípadnej vzbure proti Lukašenkovi, alebo podpíšu kontrakty s ruským ministerstvom obrany o vyslaní do vojny na Ukrajine," dodalo centrum.

9:10 Rusko zničilo dron blížiaci sa k Moskve

Ruská protivzdušná obrana zničila bezpilotné lietadlo blížiace sa k Moskve, uviedol v piatok primátor mesta Sergej Sobjanin. TASR informuje podľa správy AFP.

Protivzdušná obrana v blízkosti rajónu Ľubercy na juhovýchodnom okraji hlavného mesta "zmarila ďalší pokus letieť s bezpilotným lietadlom do Moskvy," napísal Sergej Sobjanin na sociálnej sieti Telegram bez uvedenia útočníka.

„Podľa prvotných správ nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám. Na mieste zasahujú záchranné zložky,“ dodal.

Letecká doprava na moskovských letiskách Domodedovo a Vnukovo bola pozastavená, uviedol na Telegrame ruský denník Izvestija.

Informácie z predchádzajúceho dňa 31.8.2023:

18:30 Ukrajinská bezpečnostná služba napadla ruskú základňu kartónovými dronmi

Vojenská kontrarozviedka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) použila pri útoku na leteckú základňu v ruskom meste Kursk z 26. augusta kartónové drony. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Kanál Operatyvnyj ZSU na platforme Telegram zverejnil vo štvrtok video, ktoré ukazuje testovanie týchto ukrajinských dronov. Autenticitu záberov potvrdili zdroje Ukrajinskej pravdy. Takéto drony sú údajne pre ruské radary neviditeľné. Po výbuchu zasiahne submunícia pomerne veľkú oblasť a je schopná poškodiť aj veľké lietadlá.

Zdroje Ukrajinskej pravdy tvrdia, že tieto drony kontrarozviedka použila pri útoku v Kursku v noci zo soboty na nedeľu. Kamikadze drony zasiahli štyri lietadlá Su-30, jednu stíhačku MiG-29, radary systému protivzdušnej obrany S-300 a protilietadlové systémy Pancir.

16:15 Kuleba odkázal kritikom pomalého tempa ukrajinskej protiofenzívy, aby „sklapli“

Kritici pomalého postupu ukrajinskej protiofenzívy zameranej na oslobodenie Ruskom okupovaného územia by mali „sklapnúť“. Uviedol to vo štvrtok šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v španielskom Tolede. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Kritizovať pomalé tempo protiofenzívy sa rovná pľuvaniu do tváre ukrajinského vojaka, ktorý každý deň obetuje svoj život,“ povedal Kuleba. „Všetkým kritikom by som odporučil, aby sklapli, prišli na Ukrajinu a pokúsili sa oslobodiť jeden štvorcový centimeter (územia) sami,“ dodal.

Ukrajinský minister ostré slová adresoval kritikom po tom, ako poďakoval svojim európskym kolegom za doterajšiu podporu. Zároveň ich vyzval, aby Ukrajine dodali viac rakiet dlhého doletu, obrnené vozidlá a systémy protivzdušnej obrany.

Ukrajina spustila očakávanú protiofenzívu v júni, priznala však problémy pri snahe o prelomenie opevnených ruských pozícií. Západné krajiny napriek pomalému postupu ukrajinskej armády prisľúbili Kyjevu dlhodobú podporu.

Americký denník The New York Times minulý týždeň citoval amerických a západných predstaviteľov. Podľa nich ukrajinská protiofenzíva postúpila len obmedzene, pretože Kyjev má príliš veľa jednotiek na nesprávnych miestach, pripomenula agentúra Reuters.

Kuleba tiež komentoval avizované rokovanie šéfa Kremľa Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o obnove obilnej dohody. Podľa jeho slov ide o „takmer poslednú šancu“, aby sa Moskva vrátila k plneniu predmetnej dohody, ktorá počas vojny umožňovala vyvážať obilie z ukrajinských prístavov cez Čierne more.

Šéf ukrajinskej diplomacie načrtol aj alternatívny námorný obilný koridor v Čiernom mori pozdĺž rumunského pobrežia, na jeho využívanie sú však podľa jeho slov potrebné systémy protivzdušnej obrany, ktoré budú chrániť lode prepravujúce obilie.

13:45 Ruská armáda stratila ďalších 610 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 610 ruských vojakov. Ruské ozbrojené sily tak od začiatku vojny stratili už 263 020 príslušníkov, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o trinásť tankov, osem obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťjeden delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu celkovo stratilo už 4 436 tankov, 8 604 obrnených bojových vozidiel pechoty, 5 507 delostreleckých systémov a 734 raketometov.

12:00 V ruskej Brianskej oblasti zastrelili dvoch ukrajinských vojakov

Dvaja členovia ukrajinských špeciálnych jednotiek zahynuli počas vpádu do západoruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Vo štvrtok o tom informoval tamojší gubernátor Alexandr Bogomaz s tým, že ďalších piatich Ukrajincov vrátane troch zranených zadržali, píše agentúra AFP.

Skupina ozbrojených Ukrajincov sa podľa Bogomaza pokúšala vykonať „teroristické útoky“ na vojenskú a energetickú infraštruktúru.

„V priebehu operačných a bojových opatrení v Navlinskom okrese boli zlikvidovaní dvaja (ukrajinskí) militanti, piati boli zadržaní, z toho traja boli zranení,“ uviedol gubernátor na sociálnej sieti.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila, že v stredu zasiahla proti narušiteľom hraníc.

11:00 Ukrajinské sily postupujú pri Novoprokopivke v Záporožskej oblasti

Ukrajinska pravdaSituácia na bojisku 31.8.2023

7:45 Ukrajinská protiofenzíva prekonáva očakávania, vraví Stoltenberg

Ukrajinské sily v doterajšom priebehu protiofenzívy voči ruským okupantom prekonali očakávania. V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg.

„Ukrajinci sa postupne presadzujú, čo znamená, že zatláčajú Rusov späť a sú schopní preraziť niektoré z ich dobre opevnených oblastí, kde sú mínové polia, a preto je ešte dôležitejšie teraz ich podporovať,“ vyhlásil Stoltenberg. Podľa neho „je to krutý a ťažký boj“ a pre Ukrajincov to nie je ľahká cesta k víťazstvu, ale „dosahujú úspechy, ktoré naberajú na obrátkach“.

„Videli sme, že Ukrajinci opäť prekonali očakávania, a musíme si uvedomiť, že všetko sa to začalo minulý rok rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu. Experti vtedy verili, že Ukrajina vydrží len pár dní či týždňov, no oslobodili sever, Kyjev, východ, Charkov, územie na juhu, Cherson... A teraz dosahujú ešte väčšie úspechy,“ poznamenal Stoltenberg.

V odpovedi na otázku o rozdieloch v hodnotení protiofenzívnej taktiky medzi západnými armádami Stoltenberg poznamenal, že „medzi spojencami NATO existuje neustály dialóg a, samozrejme, aj dialóg s Ukrajinou“.

Podľa generálneho tajomníka aliancie treba Ukrajincom pomáhať radami a podporou, no vraví, že „v konečnom dôsledku sú to Ukrajinci, ktorí musia rozhodovať“. Poznamenal, že pokročilé systémy protivzdušnej obrany poskytnuté Ukrajine spojencami z NATO „preukázali svoju výnimočnú účinnosť“. „Ukrajinci šikovne ovládajú tieto systémy,“ skonštatoval Stoltenberg.

Správy z predchádzajúceho dňa 30.8.:

20:15 Vojna sa čoraz viac presúva na ruské územie, hovorí Zelenského poradca po ďalších útokoch dronov

Nedávne útoky bezpilotných lietadiel na Rusko sú znakom toho, že „vojna sa čoraz viac presúva na ruské územie“. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

V súvislosti s najnovšími útokmi, pri ktorých boli v noci na stredu v meste Pskov na západe Rusko zničené štyri ruské vojenské transportné lietadlá Il-76, poznamenal, že rozsiahlejší presun vojny na ruské územie „nemožno zastaviť“.

Bez toho, aby sa priamo prihlásil k zodpovednosti za útoky, Podoľak uviedol, že Ukrajina „prísne dodržiava povinnosť nepoužiť zbrane svojich partnerov na útok na ruské územie a koná výlučne v rámci princípov obrannej vojny“. Výzvy, aby sa zabránilo útokom na ruskom území, odmietol ako „absurdné“.

20:00 Pri Bachmute prišlo o život šesť ukrajinských pilotov

Počas bojovej misie pri Bachmute zahynulo šesť ukrajinských pilotov. Ako referuje spravodajský web CNN, v stredu to pre národný rozhlas povedal Jevhen Rakita, hovorca 18. samostatnej armádnej leteckej brigády Ihora Sikorského.

„Dňa 29. augusta zahynulo v sektore Bachmut šesť pilotov z 18. samostatnej armádnej leteckej brigády Ihora Sikorského. Stalo sa to pri plnení bojovej úlohy,“ povedal Rakita. Taktiež poznamenal, že všetkých šesť pilotov malo dôstojnícku hodnosť a že podrobnosti o incidente nebudú z bezpečnostných dôvodov zverejnené.

19:30 Polícia dostala viac ako 93-tisíc oznámení o sexuálnom násilí zo strany okupantov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine dostala tamojšia polícia viac ako 93-tisíc oznámení o sexuálnom násilí zo strany ruských okupantov. Ako referuje web life.pravda.com.ua, pre Ukrajinský rozhlas to povedal Serhij Nižynskyj, poradca ukrajinskej vicepremiérky pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľhy Stefanišynovej.

Podľa Nižynského generálna prokuratúra prešetrila približne 200 prípadov a postúpila ich súdu. V pláne je podľa neho novelizácia trestného zákona, do ktorého by mal pribudnúť samostatný článok o trestoch za sexuálne násilie v čase vojny. Nižynskyj taktiež povedal, že na Ukrajine v súčasnosti funguje niekoľko centier, ktoré obete môžu kontaktovať v prípade potreby.

Polícia už skôr informovala, že väčšinu trestných činov sexuálneho charakteru oficiálne zaznamenali na predtým okupovaných územiach Kyjivskej, Sumskej a Černihivskej oblasti.

18:00 Ruskí vojenskí pozorovatelia sa obávajú zraniteľnosti ruskej obrany

Ruskí vojenskí pozorovatelia hlásia, že ich sily sú zraniteľné vo východnej a západnej časti Zaporižžskej oblasti, kde sa momentálne odohráva ukrajinská protiofenzíva. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Jeden veliteľ práporu vyjadril znepokojenie nad ruskou obranou v oblasti. Konkrétne poukázal na ťažké straty Ruska, vyčerpané sily a nedostatok záloh,“ uviedol ISW.

Ukrajinské sily medzitým podľa ISW postúpili asi päť kilometrov južne od dediny Robotyne oslobodenej pred niekoľkými dňami. Vojaci momentálne v oblasti odstraňujú míny nastražené ruskými okupantmi. Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl vedú Ukrajinci útočné operácie v bachmutskom a melitopoľskom smere.

17:30 Charkov zriadil školské triedy v priestoroch metra

Ukrajinské mesto Charkov zriadilo pred septembrovým začiatkom školského roka 60 tried v metre, oznámil starosta Ihor Terechov vo vyhlásení. Správu priniesol portál americkej televízie CNN. 

Charkov leží približne 32 kilometrov od hranice s Ruskom a od prvých mesiacov vojny čelil útokom ruských vojsk. Aj väčšinu tohto leta bol často bombardovaný.  Do podzemných tried sa zmestí okolo 1000 žiakov, pričom sa plánujú aj ďalšie takéto triedy, ktoré umožnia bezpečné prezenčné vyučovanie niekoľko dní do týždňa, spresnil starosta Terechov.

Podzemie metra bolo hlavným úkrytom obyvateľov počas intenzívneho ruského bombardovania v prvých mesiacoch vojny, ktorú Moskva rozpútala na Ukrajine 24. februára 2022.

Ukrajina nariadila tento mesiac v Charkovskej oblasti povinné evakuácie, lebo podľa miestneho ukrajinského predstaviteľa Rusko značne posilnilo svoje jednotky v blízkosti oblasti a zmenilo ju na "epicentrum" bojov.

Rusko vyhlásilo, že v posledných týždňoch dobylo niekoľko ukrajinských pozícií neďaleko mesta Charkov a že jeho konečným cieľom je mesto obsadiť.

AP Photo/Bram Janssen

15:00 Kuleba opísal oslobodenie dediny Robotyne, skupina 31 mužov zvládla misiu 400-členného práporu

„Vo vzduchu dominujú ruské drony, vrtuľníky a lietadlá. Ale postupne sa nám to darí... Pred niekoľkými dňami sme na jednom z najťažších úsekov frontu prelomili ruskú obranu a oslobodili strategicky dôležitú dedinu Robotyne,“ povedal Kuleba.

Minister zahraničných vecí uviedol, že v tejto oblasti frontu už niekoľko mesiacov nepretržite útočí jedna ukrajinská jednotka. V dôsledku vyčerpania a strát v určitom okamihu táto jednotka stratila schopnosť pokračovať v ofenzíve. Podľa Kulebu však potom zabralo „radikálne rozhodnutie“ - výmena vedenia jednotky.

Kuleba tvrdí, že nový veliteľ požiadal, aby nastúpili tí vojaci, ktorí sú motivovaní a pripravení plniť bojové úlohy. „Vytvorili sme konsolidovanú skupinu 31 vojakov, z ktorých tretina nemala žiadne bojové skúsenosti, ale všetci mali vedomosti a vôľu víťaziť,“ poznamenal a dodal, že táto jednotka na úrovni veliteľov nadviazala spojenia so susednými jednotkami a začali pracovať na kontaktnej línii.

„Doslova po bruchu sa 18 hodín plazili kilometrami mínových polí, kde Rusi umiestnili šesť mín na meter štvorcový. Nakoniec sa jednotka dostala k pásu stromov, ktoré rozdeľovali polia farmárov. Každý na Ukrajine to pozná. Práve na týchto miestach, ktoré sú neviditeľné na mapách, sa odohrávajú najväčšie tragédie a hrdinstvá vojny. Naša jednotka odtiaľ vyhnala Rusov a držala pozíciu dva dni, kým neprišli posily,“ prezradil Kuleba.

Dodal, že následne táto jednotka prešla ďalších 10 kilometrov s batohmi s hmotnosťou 35 - 40 kilogramov cez mínové polia. Stihli si len nakrátko vydýchnuť a okamžite zaútočili na opevnené ruské pozície, vyhnali nepriateľa a vydržali, kým nedorazili hlavné sily.

„Celkovo táto jednotka vykonala šesť útokov a dve prieskumné misie za 40 dní. Skupina 31 mužov robila prácu celého práporu, ktorý mal pozostávať asi zo 400 mužov. Straty predstavovali sedem zranených, z toho len jedného ťažko zraneného po šliapnutí na mínu.“

Kuleba zdôraznil, že práca spomenutej skupiny umožnila celej brigáde zaútočiť na Robotyne a oslobodiť dedinu po týždňoch útokov. „Po zabezpečení jej bokov otvárame cestu do Tokmaku a nakoniec aj Melitopoľa a na hranice s Krymom,“ skonštatoval Kuleba.

13:40 Kyjev potvrdil zničenie štyroch vojenských lietadiel na letisku v Rusku

Ukrajinské obranné spravodajstvo potvrdilo zničenie štyroch ruských vojenských transportných lietadiel Il-76 pri útoku dronmi v noci na stredu v meste Pskov na západe Ruska. „Štyri lietadlá boli zničené a nie je možné ich opraviť. Poškodené pravdepodobne boli ďalšie dva stroje, táto informácia sa objasňuje,“ povedal pre web Ukrajinská pravda predstaviteľ obranného spravodajstva Andrij Jusov.

Vlastný spravodajský zdroj Ukrajinskej pravdy potvrdil, že za útokom na letisko v Pskove stálo ukrajinské obranné spravodajstvo a ďalšie jednotky ukrajinskej armády. Zdroj uviedol, že ukrajinská spravodajská služba uskutočňuje celý rad aktivít v rámci špeciálnej operácie na okupovanom polostrove Krym aj mimo neho.

12:30 Armáda dosiahla ďalšie zisky v Zaporižžskej oblasti

Ukrajinská armáda dosiahla zisky a konsoliduje svoje pozície v oblasti obcí Novodanylivka - Novoprokopivka a obcí Mala Tokmačka - Verbove v Zaporižžskej oblasti. Podniká pritom delostrelecké útoky na identifikované nepriateľské ciele. Uviedol to v stredu ukrajinský generálny štáb.

Ako ho cituje web Ukrajinská pravda, ozbrojené sily Kyjiva postupujú aj južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti a konsolidujú spoje pozície. Ruská armáda podľa Kyjiva neúspešne uskutočňuje útočné akcie v oblasti obcí Krasnohorivka a Marinka v Doneckej oblasti, pričom čelí významným stratám vojakov, zbraní a obrnených vozidiel.

Ukrajinské sily pokračujú v odrážaní ruských útokov na kupianskom a lymanskom fronte, dodal ukrajinský generálny štáb.

11:30 Ruskí vojaci odmietajú bojovať a majú zlú morálku

Ruskí vojaci odmietajú bojovať a armáda trpí zlou morálkou. Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine konštatuje, že odmietanie bojovať „pravdepodobne odráža nedostatok výcviku, motivácie a vysoké stresové situácie, ktorým čelia ruské sily pozdĺž celej ukrajinskej frontovej línie“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Londýn pripomenul, že v uplynulých dňoch v Rusku odsúdili minimálne na dva roky vo väzenskej kolónii dvoch vojakov, ktorí odmietli poslúchnuť rozkaz a vrátiť sa na Ukrajinu. Podľa ruského média Mediazona posielajú v krajine do väzenia za odmietnutie bojovať takmer sto vojakov týždenne.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda zmierňuje straty tým, že „vydáva masu zle vycvičených vojakov do prvej línie“. „Od čiastočnej mobilizácie v septembri 2022 Rusko prispôsobilo svoj prístup k vedeniu vojny tým, že na útočné a obranné operácie využíva číre masy,“ konštatuje rezort.

9:40 Rusko v noci podniklo viac ako 40 vzdušných útokov

Rusko v noci vypálilo na Ukrajinu 28 striel s plochou dráhou letu. Ukrajinská protivzdušná obrana všetky zneškodnila. V stredu to podľa spravodajského portálu CNN oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Ukrajina podľa neho zničila aj 15 zo 16 dronov, ktoré Rusko tiež vyslalo.

„Nepriateľ v noci zaútočil na územie Ukrajiny raketami s plochou dráhou letu a útočnými bezpilotnými lietadlami. Celkovo bolo zaznamenaných 44 nepriateľských vzdušných cieľov,“ uviedol.

Ukrajinskí predstavitelia predtým oznámili, že Rusko uskutočnilo „masívny“ útok dronmi a raketami na Kyjiv, pri ktorom zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Kyjev, 30.8.2023AP Photo/Efrem LukatskyKyjev, 30.8.2023

8:00 Raketový útok v Kyjeve si vyžiadal najmenej dva životy

Prinajmenšom dvaja ľudia prišli o život v dôsledku raketového útoku, ktorý v stredu skoro ráno zasiahol ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko, píše TASR podľa agentúry AFP.

„V dôsledku padajúcich úlomkov v (kyjevskej) štvrti Ševčenkivskyj... zahynuli podľa prvotných správ dvaja ľudia, “ napísal Popko na platforme Telegram. Dodal, že zranená a ošetrená bola aj najmenej jedna ďalšia osoba. O úmrtí dvoch mužov vo štvrti Ševčenkivskyj informoval následne aj kyjevský primátor Vitalij Kličko, bezprostredne však nebolo úplne jasné, či ide o rovnaké obete, uvádza AFP.

7:50 Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi na šesť jeho oblastí

Rusko obvinilo v stredu Ukrajinu z toho, že v skorých ranných hodinách zaútočila bezpilotnými lietadlami na šesť ruských oblastí. TASR prevzala správu z agentúry AP, podľa ktorej zrejme ide o najväčší dronový útok na území Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu spred roka a pol. 

Drony v noci na stredu zasiahli letisko v meste Pskov ležiacom v rovnomennej oblasti na severozápade Ruska. Zostrelené zase boli v Oriolskej, Brianskej, Riazanskej, Kalužskej a Moskovskej oblasti, informovalo ruské ministerstvo obrany. Na letisku v Pskove zničili drony štyri dopravné lietadlá typu Iľjušin-76 (Il-76). Útok tam spôsobil výbuchy aj mohutný požiar. Nijaké obete si však nevyžiadal a úrady medzičasom hlásili, že požiar už dostali pod kontrolu. 

Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov z miesta informoval, že útok ruská armáda „odrazila.“ Na platforme Telegram tiež oznámil, že na letisku boli zrušené všetky stredajšie lety. Podľa jeho slov je potrebné posúdiť za denného svetla rozsah škôd, ktoré útok napáchal na pristávacej dráhe. 

Pskov, Rusko, 29.8.2023sita/Ostorozhno Novosti via APPskov, Rusko, 29.8.2023

Mesto Pskov je od Ukrajiny vzdialené približne 800 kilometrov na sever, pričom okolitá Pskovská oblasť hraničí na západe s Estónskom aj Lotyšskom a na juhu zase s Bieloruskom. Terčom dronových útokov sa stala už koncom mája, pripomína agentúra AFP.

Ukrajinské bezpilotné lietadlá útočili v ostatných týždňoch na Moskva aj iné ruské oblasti. Útoky spôsobili len menšie škody, no omnoho silnejší je však ich psychologický význam. Dochádza k nim po tom, ako Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že vojnový konflikt „vráti“ Rusku.

Správy z predchádzajúceho dňa 29.8.2023:

17:30 Šéf ukrajinskej diplomacie nepredpokladá pokles západnej podpory

Ukrajina sa neobáva poklesu vojenskej pomoci zo strany Západu. Uviedol to v utorok na návšteve Francúzska šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

„Nepociťujeme žiaden pokles podpory od Kongresu (USA) ani v Európskom parlamente,“ povedal Kuleba novinárom na tlačovej konferencii s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou.

„Vidíme, že niektorí ľudia v Amerike a tiež v Európe vyhlasujú, že by sme mali podporovať Ukrajinu menej. V Spojených štátoch je to spojené so začiatkom volebného cyklu,“ konštatoval Kuleba s tým, že Ukrajina to prekoná.

Colonnová zdôraznila potrebu objasniť Rusku, že čas nie je na jeho strane. „Francúzsko ponúkne a bude naďalej ponúkať všetku svoju podporu Ukrajine, vo všetkých oblastiach, aby pomohlo tejto krajine uplatňovať svoje legitímne právo na sebaobranu,“ uviedla ministerka.

Kuleba tiež odmietol myšlienku mierových rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom s tým, že mu nemožno veriť. Poukázal na príklade šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, bývalého Putinovho spojenca, ktorý zomrel minulý týždeň pri zrútení lietadla – dva mesiace po tom, ako spustil krátku vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu.

„Pán Prigožin bol v konflikte s pánom Putinom. Viedol rozhovory a dohodol sa na bezpečnostných zárukách. A potom ho Putin zabil. Nie je dôvod myslieť si, že Putin by sa správal inak pri iných rokovaniach,“ dodal Kuleba.

15:45 Vojenská služba v ruskej armáde je lukratívna, ale na splnenie náborových cieľov nestačí

Nižšie postavení ruskí vojaci zarábajú takmer trojnásobok priemerného platu v Rusku. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine na to poukazuje britské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál Sky News.

Títo vojaci majú plat viac ako 200-tisíc rubľov mesačne, čo je zhruba 2,7-násobne viac ako je ruský priemerný plat. Pre porovnanie, 2,7-násobok priemerného platu v Spojenom kráľovstve je viac ako 90-tisíc libier ročne, uvádza rezort.

Vysoký plat a dodatočné benefity sú podľa Londýna silné stimuly pre pridanie sa do bojov na Ukrajine, no Rusko pravdepodobne aj tak nedosiahne svoje ciele pre nábor dobrovoľníkov do armády.

13:30 Poškodený ruský tank pri Robotyne

sky news

10:30 Ukrajina postupuje na južnom fronte neďaleko Robotyne

Ukrajina v utorok uviedla, že jej sily prenikli hlbšie do ruských obranných línií na južnom fronte pri dedine Robotyne, ktorú oslobodili v pondelok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ukrajinské sily zaznamenali úspechy v smere od Novodanylivky na Verbove,“ povedal v utorok štátnym médiám hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľova. Dodal, že jednotky držia oslobodené územie a útočia na ruské delostrelectvo.

Ukrajinskí vojaci sa tiež pokúšajú obkľúčiť mesto Bachmut, ktoré ruské sily dobyli v máji. Promoskovský šéf Doneckej oblasti v utorok bagatelizoval ukrajinské úspechy. „Bočné strany sú držané. Situácia sa tam už stabilizuje,“ povedal pre ruské štátne médiá Denis Pušilin.

Protiofenzíva Kyjeva sa začala v júni, ale doterajší postup je pomalý. V porovnaní s ukrajinskými ofenzívami v minulom roku v Chersonskej a Charkovskej oblasti sú ruské obranné línie a mínové polia vybudované niekoľko kilometrov za frontovou líniou.

Analytici tvrdia, že dobytie Robotyne dokazuje, že ukrajinské sily môžu preraziť ruské línie pri postupe smerom na juh.

9:00 Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské drony

Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlá nad regiónmi Tula a Belgorod. V utorok to oznámilo ministerstvo obrany v Moskve bez uvedenie spôsobenej škody či obetí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Dva drony zničila protivzdušná obrana nad regiónom Tula južne od Moskvy, uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení na sieti Telegram.

Ďalšie bezpilotné lietadlo zničili sily protivzdušnej obrany nad pohraničným regiónom Belgorod v pondelok okolo 23.00 h moskovského času (21.00 SELČ), uviedlo ministerstvo v samostatnom vyhlásení.

Hlavné mesto Moskva a ďalšie ruské regióny sa v posledných dňoch stali terčom viacerých útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel. Spôsobili len menšie škody, omnoho silnejší je psychologický význam útokov. Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že vráti vojnový konflikt Rusku.

Informácie z predchádzajúceho dňa 28.8.:

18:10 Z 12-tisíc obyvateľov obcí pri fronte na severovýchode súhlasili s evakuáciou len stovky

Časť obyvateľov ukrajinských obcí v blízkosti frontovej línie, na ktorej sú ostré boje, ignoruje výzvy ukrajinských úradov na evakuáciu. Zo zhruba 12-tisíc ľudí žijúcich v 37 obciach pozdĺž frontovej línie na severovýchode Ukrajiny poslúchlo výzvy na evakuáciu len niekoľko stoviek. Informuje o tom web Sky News.

Mnohí civilisti odmietajúci evakuáciu hovoria, že sa nedokážu prinútiť opustiť domovy a čeliť ťažkostiam vysídlenia a preplnených útulkov. Obavy majú aj z vysokých nákladov na živobytie v ďalekých mestách. Časť sa obáva perspektívy chudoby a samoty a iní odmietajú zanechať svoje domy, do ktorých investovali celoživotné úspory.

V meste Kupiansk zostalo 451 detí, keďže ich rodičia odmietli výzvy na evakuáciu. Ruská armáda pritom koncentruje svoje sily v smere na Kupiansk a opakovane ho bombarduje.

Kupiansk, 23. 8. 2023SITA/AP PHOTO/BRAM JANSSENKupiansk, 23. 8. 2023

16:00 Grécko pravdepodobne dodá Kyjevu sto tankov Leopard 1A5

Nemecko navrhlo Grécku, aby dodalo Ukrajine sto tankov Leopard 1A5, ktoré má grécka armáda v súčasnosti vo svojej výzbroji, výmenou za modernizované tanky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje grécky portál Flight. Podľa tohto média by Grécko za každý starý tank Leopard 1A5 dodaný Ukrajine mohlo dostať modernejší tank zo zásob Talianska. Jedinou požiadavkou Nemecka je, aby Atény Ukrajine dodali funkčné tanky, keďže grécke tanky Leopard 1A5 už viac ako tri desaťročia neboli nijako modernizované.

Podľa nedávnych správ sa grécka vláda rozhodla ukončiť kontrakt s Ruskom o údržbe systémov raketovej protivzdušnej obrany Tor-M1 a Osa-AKM, ktoré používa grécka armáda. Objavili sa pritom dohady, že v budúcnosti by Atény mohli tieto systémy poslať na Ukrajinu.

Grécka vláda Kyjevu pomôže aj tým, že sa bude podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na používanie stíhačiek F-16.

15:40 Podľa Zelenského by sa voľby v krajine mohli konať na budúci rok

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by sa voľby v krajine mohli konať na budúci rok tak, ako bolo pôvodne naplánované. Avšak Ukrajina podľa neho bude potrebovať finančnú podporu pre také zložité podujatie počas vojny. V rozhovore s ukrajinskými médiami prezident poznamenal, že v USA sa voľby uskutočnili aj počas druhej svetovej vojny. Informuje o tom web CNN.

„Musíme brániť demokraciu a našu krajinu. Preto ľudia hovoria o voľbách," konštatoval Zelenskyj. Na základe terajšej formy stanného práva na Ukrajine nie sú voľby možné. Zelenskyj však povedal: „Ak členovia nášho parlamentu budú pripravení, keďže potrebujeme zmeniť volebný zákon, mali by sme to urobiť rýchlo.“

Zelenskyj ďalej konštatoval, že nevezme peniaze určené na zbrane, aby ich utratil na konanie volieb, a preto dúfa, že USA a Európa poskytnú finančnú podporu. Spomenul aj ďalšie ťažkosti. „Musíme dostať pozorovateľov na frontovú líniu, aby sme mohli mať legitímne voľby, ktoré budú legitímne pre celý svet,“ uviedol. Problémom bude aj zabezpečenie, že hlasovať budú môcť milióny Ukrajincov inde v Európe.

Zelenskyj zdôraznil, že každý Ukrajinec musí dostať možnosť voliť. „Potrebujeme, aby to bola voľba spoločnosti, aby by to nerozdeľovalo našich ľudí, aby mohli hlasovať vojaci. Oni dnes bránia demokraciu a bolo by neférové, nedať im túto možnosť z dôvodu vojny. To je jediný dôvod, prečo som bol proti voľbám," vyhlásil.

„Nechcel by som, aby boli úrady vnímané ako tí, ktorí sa držia pri moci. Ja sa ničoho nedržím. Rád by som uskutočnil voľby. Chcel by som ich zrealizovať v priebehu roka, konštatoval ukrajinský prezident.

12:00 Británia: Rusko zrejme zrušilo rozsiahle vojenské manévre

Rusko pravdepodobne zrušilo veľké vojenské cvičenie, ktoré bolo naplánované na september, uviedlo v pondelok vo vyhlásení britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

Cvičenie s názvom ZAPAD 23 malo byť vyvrcholením vojenského výcvikového roka, uviedlo ministerstvo v najnovšom vyhlásení týkajúcom sa vojny na Ukrajine zverejnenom na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Predchádzajúca takáto operácia nazvaná ZAPAD 21 bola podľa analytikov najrozsiahlejším ruským vojenským cvičením od čias bývalého Sovietskeho zväzu.

9:15 Ukrajina tvrdí, že dobyla strategicky významnú obec Robotyne

Ukrajina v pondelok oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú doposiaľ okupovali ruské jednotky. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, píše agentúra AFP. 

"(Obec) Robotyne je oslobodená. Naše jednotky pokračujú (v postupe) juhovýchodne od Robotyne a južne od Malej Tokmačky," vyhlásila Maľarová. Ruské zdroje sa k správe bezprostrene nevyjadrili. 

Ukrajina už minulý týždeň oznámila, že jej vojaci vstúpili do Robotyne a vztýčili tam ukrajinskú vlajku; niektoré budovy v obci však vtedy ešte stále ovládali Rusi.

8:20 Rusi tvrdia, že zničili drony pri Moskve a v Brianskej oblasti

Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila dron, ktorý smeroval na Moskvu. Na platforme Telegram to oznámil starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin s tým, že stroj zničili pri meste Ljubercy. Podľa predbežných informácií si incident nevyžiadal škody ani obete. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Nočný útok dronmi hlásilo aj ruské ministerstvo obrany. To tvrdí, že zneškodnili dva drony v Brianskej oblasti.

7:45 Ruská vojna doteraz spôsobila na životnom prostredí Ukrajiny škody za viac ako 54 miliárd dolárov

Škody na životnom prostredí, ktoré ruská armáda na Ukrajine od začiatku invázie spôsobila, sa za uplynulý rok päťnásobne zvýšili a dosiahli sumu približne 54,1 miliardy dolárov. Táto suma pritom nezahŕňa škody spôsobené zničením Kachovskej priehrady. Uviedlo to na Facebooku ukrajinské ministerstvo pre ochranu životného prostredia a prírodné zdroje. Rezort pritom zdôraznil, že tieto škody sa zväčšujú každý deň. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite