Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko: Súd potvrdil väzbu bývalého separatistického veliteľa Girkina

.tasr .svet

Do väzby sa dostal kvôli obvineniam z extrémizmu.

Rusko: Súd potvrdil väzbu bývalého separatistického veliteľa Girkina sita/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

ruský súd zamietol v utorok odvolanie bývalého separatistického veliteľa na Ukrajine a nacionalistického blogera Igora Girkina proti vyšetrovacej väzbe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Girkina (52), známeho kritika vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine, zadržali v júli a umiestnili do väzby pre obvinenia z extrémizmu. Hrozí mu trest do výšky piatich rokov väzenia.

Girkin na pojednávaní pred moskovským súdom v utorok povedal, že nemá v úmysle utekať ani sa skrývať, pričom poukázal na verdikt holandského súdu, ktorý ho v neprítomnosti poslal na doživotie. Sťažoval sa tiež na zlý zdravotný stav. Sudkyňa však rozhodla, že rozhodnutie o väzbe zostáva v platnosti.

V roku 2022 bol Girkin jedným z troch mužov, ktorých v Holandsku odsúdili na doživotie za zostrelenie letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou v roku 2014.

V Rusku zadržali tisíce protestujúcich, ktorí demonštrovali proti rozhodnutiu Kremľa spustiť inváziu na Ukrajine. Ruské orgány však medzičasom zasahujú aj proti nacionalistom nahnevaným stratégiou ruskej armády. Kritiku invázie v krajine zakázali.

Girkin, známejší pod svojou prezývkou Igor Strelkov, skončil vo väzbe po sérii vyjadrení kritických voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V roku 2014 bol kľúčovým lídrom proruských síl, keď na východe Ukrajiny vypukli boje medzi separatistami a ukrajinskými jednotkami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite