Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Rusku zadržali muža podozrivého zo špionáže pre USA

.tasr .svet

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby ide o bývalého zamestnanca amerického konzulátu v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

V Rusku zadržali muža podozrivého zo špionáže pre USA SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

moskva v pondelok uviedla, že zadržala ruského občana podozrivého z poskytovania informácií o konflikte na Ukrajine americkým diplomatom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

FSB vo vyhlásení uviedla, že sa jej podarilo zastaviť „nezákonné aktivity Roberta Robertoviča Šonova“, ktorý podľa nej fungoval ako informátor veľvyslanectva Spojených štátov v ruskom hlavnom meste Moskva.

Podľa AFP ide o najnovší zo série incidentov, ktoré prispievajú k ďalšiemu zvyšovaniu napätia medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sa vystupňovalo najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Zadržaný Šonov začal podľa FSB poskytovať americkým diplomatom informácie o ukrajinskom konflikte a vojenskej mobilizácii v Rusku ešte vlani v septembri. Šonov údajne dostal za úlohu zhodnotiť úroveň nespokojnosti obyvateľstva v ruských regiónoch pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na budúci rok. 

Podľa FSB o svojich zistenia referoval dvom diplomatom pôsobiacim na politickom oddelení veľvyslanectva USA v Moskve, Jeffreymu Silinovi a Davidovi Bernsteinovi, ktorí budú v súvislosti s prípadom taktiež vypočutí. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite