Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie BR OSN k situácii na Cypre je podľa Ankary odtrhnuté od reality

.tasr .svet

Podľa Turecka OSN celý proces iba komplikuje.

Vyhlásenie BR OSN k situácii na Cypre je podľa Ankary odtrhnuté od reality sita/AP Photo/Petros Karadjias

turecké ministerstvo zahraničných vecí v utorok nahnevane reagovalo na vyhlásenie Bezpečnostnej rady (BR) OSN odsudzujúce útoky cyperských Turkov na príslušníkov mierových síl v demilitarizovanej zóne na Cypre. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Vyhlásenie 15-člennej BR OSN je „úplne odtrhnuté od reality“ a namiesto „pozitívneho príspevku k problému“ proces iba komplikuje, uviedla turecká diplomacia.

Mierové sily OSN na Cypre (UNFICYP) v piatok oznámili, že turecké sily na ostrove fyzicky napadli príslušníkov UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť výstavbe cesty zasahujúcej do demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje ostrov na grécku a tureckú časť. K incidentu došlo pri obci Pyla neďaleko Larnaky, ktorej časť leží v nárazníkovej zóne. Zranenia utrpeli štyria príslušníci mierových síl OSN.

BR OSN uviedla, že „útoky proti príslušníkom mierových síl môžu na základe medzinárodného práva predstavovať zločin“. Ankara však obviňuje príslušníkov UNFICYP z provokovania.

„Oznámenie o prácach na výstavbe cesty bolo urobené v dostatočnom predstihu. V tomto prípade bol príčinou napätia fyzický zásah vojakov UNFICYP pri výstavbe cesty,“ napísalo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Misia OSN na Cypre ešte vo štvrtok upozornila úrady v Tureckom okupovanej časti Cypru na „neoprávnené stavebné práce v nárazníkovej zóne OSN“. Výstavba spomínanej cesty „je v protiklade s rezolúciami BR OSN a predstavuje porušenie statusu quo v nárazníkovej zóne OSN“, uviedla BR OSN vo vyhlásení.

V UNFICYP od roku 2001 pôsobí aj Slovensko. Pri incidente v piatok podľa Ozbrojených síl (OS) SR nebol zranený žiaden slovenský vojak.

Cyprus je rozdelený od roku 1974 na severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku s dominanciou tamojších Grékov, ktorá je členským štátom EÚ. Turecká armáda vtedy obsadila severnú časť ostrova, pretože gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite