Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskovský súd nariadil likvidáciu Sacharovovho centra

.tasr .svet

Sacharovovo centrum je jednou z najstarších organizácií na ochranu ľudských práv v Rusku: existuje od roku 1990, pričom vzniklo na základe komisie, ktorá sa snažila zachovať odkaz sovietskeho aktivistu za ľudské práva, disidenta a fyzika Andreja Sacharova.

Moskovský súd nariadil likvidáciu Sacharovovho centra SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

súd v Moskve nariadil likvidáciu regionálnej ľudskoprávnej organizácie Verejná komisia pre zachovanie dedičstva akademika Andreja Sacharova, známej ako Sacharovovo centrum. Vyhovel tým žiadosti ruského ministerstva spravodlivosti, informovala v piatok agentúra AFP.

Ministerstvo spravodlivosti vo svojom podnete konštatovalo porušenie územnej pôsobnosti Sacharovovho centra. Namietalo aj proti distribúcii materiálov bez označenia, že ich šíriteľom je tzv. zahraničný agent. Upozornilo tiež na nesúlad zakladajúcich dokumentov organizácie s ruskou legislatívou.

Podľa ministerstva spravodlivosti sa Sacharovovo centrum dopustilo „hrubých a nenapraviteľných porušení“. Vo svojej žiadosti o likvidáciu tejto rešpektovanej organizácie ministerstvo argumentovalo, že konanie Sacharovovho centra môže „motivovať ďalšie organizácie k porušovaniu zákona“.

V januári tohto roka Sacharovovo centrum vysťahovali z budovy v centre Moskvy.

Podľa webovej stránky centra im vtedy oddelenie majetku mesta Moskva oznámilo ukončenie nájomných zmlúv na všetky priestory: budovu, výstavnú halu a byt na ulici Zemľanoj val v centre Moskvy.

Sacharovovo centrum za dôvod vysťahovania označilo novelu zákona o zahraničných agentoch, podľa ktorej zahraniční agenti nesmú dostávať štátnu podporu – a všetky priestory centra boli v bezplatnom prenájme od mesta.

„Tento právny konflikt opäť dokazuje, že zmyslom štátnej politiky je ničenie nezávislých organizácií, ktoré bránia verejné záujmy,“ uvádza vo vyhlásení na webovej stránke Sacharovovho centra.

Generálna prokuratúra predtým uznala Nadáciu Andreja Sacharova so sídlom v USA za nežiaducu v Rusku. Riaditeľ Sacharovovho centra Sergej Lukaševskij však vtedy upozorňoval, že z právneho hľadiska ide o dve nezávislé organizácie. Sacharovovo centrum však v Rusku vyhlásili za „zahraničného agenta“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite