Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Poľsku zadržali dvoch Rusov, ktorí šírili wagnerovskú propagandu

.tasr .svet

Obaja sú momentálne vo väzbe.

V Poľsku zadržali dvoch Rusov, ktorí šírili wagnerovskú propagandu AP Photo, File

poľsko zadržalo dvoch občanov Ruska, ktorí údajne distribuovali materiály propagujúce ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu v dvoch najväčších poľských mestách – Varšave a Krakove. Oznámil to v pondelok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. TASR informuje podľa agentúry AFP a stanice Sky News.

„Obaja si vypočuli obvinenia, okrem iného zo špionáže, a boli umiestnení do väzby,“ uviedol Kaminski na sociálnej sieti X (bývalom Twitteri) bez poskytnutia ďalších podrobností o zadržaných mužoch.

Poľská polícia už v sobotu skonfiškovala nálepky, ktoré zrejme slúžili na nábor ľudí pre ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu. 

Nálepky veľkosti papiera formátu A5 si obyvatelia všimli vo viacerých štvrtiach Krakova. Na nálepkách je logo Wagnerovej skupiny a pod tým nápis v angličtine: „Sme tu. Pridaj sa k nám“. Kód QR vytlačený pod tým odkazuje podľa polície na náborovú webovú stránku tejto polovojenskej skupiny.

V Poľsku vládne znepokojenie v súvislosti s wagnerovcami predovšetkým odvtedy, ako sa koncom júna pokúsili o vzburu proti ruskému vojenskému veleniu a po stiahnutí sa z Ruska sprostredkovanom bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom sa usadili práve v jeho krajine. Tam odvtedy údajne poskytujú výcvik bieloruskej armáde.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite