Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinské sily postupujú v Záporožskej oblasti

.tasr .svet

ISW v správe informoval aj o zintenzívnených ruských útokoch blízko mesta Kupiansk v severovýchodnej Charkovskej oblasti, ktorú Ukrajinci vlani oslobodili od okupačných vojakov.

Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinské sily postupujú v Záporožskej oblasti SITA/AP photo/Libkos, File

ukrajinské ozbrojené sily v rámci svojej protiofenzívy postúpili na západe Záporožskej oblasti. V správe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa v sobotu odvolala tlačová agentúra DPA. 

Ukrajinským vojakom sa „podarili takticky významné postupy územím,“ napísal inštitút so sídlom vo Washingtone v správe zverejnenej v piatok večer miestneho amerického času. Fotografie zachytávali Ukrajincov, ako dorazili do severných okrajových častí obce Robotyne, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov južne od mesta Orichiv. 

Britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, opierajúcej sa o spravodajské zdroje, napísalo, že Rusko posiela viac vojakov do Záporožskej oblasti, kde Rusi čelia ukrajinskému tlaku. Rusko pravdepodobne posiela výsadkové jednotky z Chersonskej oblasti do okolia Orichivu (v Záporožskej oblasti).

Toto presúvanie vojakov oslabuje Rusov nasadených v blízkosti východného brehu rieky Dneper (ukrajinsky: Dnipro), kde na nich čoraz viac doliehajú ukrajinské obojživelné útoky. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite